Muistot    |   Muistot

Rauno Lehtinen

Suomalaisen viihdemusiikin merkittäviin vaikuttajiin kuulunut Rauno Lehtinen kuoli Helsingissä 1. toukokuuta 2006. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Tampereella 7. huhtikuuta 1932. Lehtinen oli omalla alallaan monen työn taitaja: säveltäjä, sanoittaja, sovittaja ja kapellimestari sekä monipuolinen muusikko.

Tilaajille
Säveltäjä Rauno Lehtinen s. 07.04.1932 k. 01.05.2006

Suomalaisen viihdemusiikin merkittäviin vaikuttajiin kuulunut Rauno Lehtinen kuoli Helsingissä 1. toukokuuta 2006. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Tampereella 7. huhtikuuta 1932.

Lehtinen oli omalla alallaan monen työn taitaja: säveltäjä, sanoittaja, sovittaja ja kapellimestari sekä monipuolinen muusikko. Säveltäjänä hänet muistettaneen parhaiten vuoden 1963 Letkiksestä, josta tuli kansainvälinen kestohitti.

Lehtinen kertoi myöhemmin, että oli maksanut yli sataan kertaa levytetyllä sävellyksellä omakotitalonsa Helsingissä. Letkis kuuluikin vielä 2002, 2003 ja 2004 eniten ulkomailta esityskorvauksia keränneiden "kevyiden" suomalaisten sävellysten kymmenen kärkeen.

Lehtinen opiskeli viulunsoittoa ja musiikin teoriaa Tampereen musiikkiopistossa 1943–50. Lopullinen uravalinta tapahtui kuitenkin vasta 1950-luvun puolivälissä, jolloin hän sai saksofonistin paikan tanskalaisen trumpetistin Jörgen Petersenin yhtyeessä.

Lehtinen muutti perheineen Tanskaan ja kiersi Petersenin yhtyeessä laajasti Pohjoismaita. Myöhemmin hän arvelikin vuosien vaikuttaneen merkittävästi sävellystyylinsä, josta puuttui "suomalainen" paatos ja raskasmielisyys.

Palattuaan Suomeen Lehtinen siirtyi 1961 Discophon-yhtiön levytyspäälliköksi sekä jatkoi tietysti työtään säveltäjänä, sovittajana ja muusikkona.

Lehtinen olikin 1960-luvulla ja 1970-luvulla viihdemusiikin keskeisiä vaikuttajia, jonka työ kuului ja näkyi kaikkialla. Hän oli 1967–77 Mainos-Television kapellimestari ja sävelsi musiikkia myös moniin tv-näytelmiin ja elokuviin.

Lehtisen kapellimestariaikana nykyinen MTV3 aloitti suositun Syksyn Sävel -kilpailun ja samalla hän ansioitui itse myös Euroviisuissa.

Lehtisen Eurovision laulukilpailuihin tekemät sävellykset kuuluvat yhä Suomen parhaiten sijoittuneisiin: Marionin esittämänä Tom-tom-tom oli vuonna 1973 kuudes, Markku Aron ja Koivistolaisten Tie uuteen päivään 1971 kahdeksas.

Muita Rauno Lehtisen laajalti tunnettuja sävellyksiä ovat muun muassa Toiset meistä, On hetki ja Muuttuvat laulut.

Iskelmän kultaisessa kirjassa (1986) hän oli huolissaan suomalaisen iskelmän harrastelijamaisuudesta ja provinsiaalisuudesta: "Meillä tuntuu hallitsevan ihan jonkinlainen itsetuholle sukua oleva vietti, jonka voimalla pyritään valitsemaan edustustehtäviin vihreitä tulokkaita kokeneiden sijaan."

Suomen äänitearkiston tietokanta (1901–99) listaa Lehtiseltä noin 200 levytettyä sävellystä, 60 sanoitusta ja 80 sovitusta. Mutta se on vain murto-osa hänen tekemästään työstä, johon kuului myös oma levy-yhtiö sekä joukko edustustehtäviä alan ammattijärjestöissä.

Vaatimattoman oloinen Rauno Lehtinen kielsi silti olevansa vaikuttaja, eikä korostanut omia saavutuksiaan. "Olen vain tehnyt työtäni", hän sanoi 60-vuotishaastattelussaan ja väitti, että "vaikuttajat tavoittaa kokonaan muualta".

Rauno Lehtinen sai Pro Finlandia -mitalin 2000, musiikkineuvoksen arvonimen 2001 ja Kultaisen Emman 2002. 

Harri Uusitorppa