Muistot    |   Muistot

Nils Kostiainen

Arkkitehti Nils Kostiainen kuoli kotonaan Helsingissä 10. heinäkuuta 2005 äkilliseen sairauskohtaukseen 85-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. syyskuuta 1919 Viipurissa. Nils Kostiainen pääsi ylioppilaaksi Helsingin normaalilyseosta 1939 ja aloitti sen jälkeen opinnot Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla.

Tilaajille
Arkkitehti Nils Kostiainen s. 24.09.1919 k. 10.07.2005

Arkkitehti Nils Kostiainen kuoli kotonaan Helsingissä 10. heinäkuuta 2005 äkilliseen sairauskohtaukseen 85-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. syyskuuta 1919 Viipurissa.

Nils Kostiainen pääsi ylioppilaaksi Helsingin normaalilyseosta 1939 ja aloitti sen jälkeen opinnot Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla. Sota kuitenkin keskeytti opiskelut.

Talvisodassa Kostiainen palveli Karjalankannaksella ja jatkosodassa kielitaitonsa ansiosta yhteysupseerina saksalaisten joukoissa Petsamossa.

Päätettyään opintonsa 1951 Nils Kostiainen, tuttujen kesken  Nisse,  toimi ensin Helsingin seutukaavaliitossa ja sitten Vaasan asemakaava-arkkitehtina.

Sen jälkeen hän suunnitteli omassa toimistossaan rivitaloja, kerrostaloja ja muun muassa Vaasaan Palosaaren kaupunginosaan kauppakeskuksen.

Elämäntyönsä Kostiainen teki kasvavien maaseutukeskusten yhdyskuntasuunnittelijana sekä kaavoituksen ja muun maankäytön suunnittelun kehittäjänä Suunnittelukeskus oy:ssä     Helsingissä.

Yrityksen nimi oli Kostiaisen aloittaessa 1960 Maaseudun keskusrakennustoimisto.

Kostiaisen ohjauksessa nuoret arkkitehdit ja insinöörit saivat ensikosketuksensa käytännön kaavasuunnitteluun ja -byrokratiaan.

Työssään Kostiainen matkusti paljon ja oppi tuntemaan Suomen eri kolkat.

Kielitaitoisena hän teki opintomatkoja eri puolille Eurooppaa ja aina Keski-Aasian Uzbekistaniin ja Tadžikistaniin asti.

Sosiaalisen luonteensa ja elämäntapansa ansiosta Kostiaisella oli laaja tuttavapiiri, joka muistaa hänen keskusteluhetkiä piristävät älykkään absurdit ja joskus ironisetkin vitsinsä.

Jäätyään eläkkeelle 1984 Kostiainen omistautui   harrastuksilleen piirtämiselle ja maalaustaiteelle. Myös perhe toi eläkepäiviin monenlaista ajatuksen aihetta ja askaretta.

 

Mikko Laukkarinen
Kirjoittaja on Nils Kostiaisen työtoveri ja ystävä.