Muistot    |   Muistot

Rolf Kullberg

Suomen Pankin pitkäaikainen pääjohtaja Rolf Kullberg kuoli 3. syyskuuta 2007. Hän oli 76-vuotias, syntynyt 3. lokakuuta 1930. Kullberg toimi keskuspankin pääjohtajana 1983–92 eli koko sen ajan, jona suomalaisia rahamarkkinoita riisuttiin säätelystä. Hän erosi pääjohtajuudesta dramaattisissa oloissa syksyllä 1992.

Tilaajille
Pääjohtaja Rolf Kullberg s. 03.10.1930 k. 03.09.2007

Suomen Pankin pitkäaikainen pääjohtaja Rolf Kullberg kuoli 3. syyskuuta 2007. Hän oli 76-vuotias, syntynyt 3. lokakuuta 1930.

Kullberg toimi keskuspankin pääjohtajana 1983–92 eli koko sen ajan, jona suomalaisia rahamarkkinoita riisuttiin säätelystä. Hän erosi pääjohtajuudesta dramaattisissa oloissa syksyllä 1992.

Kullbergin ajama vakaan markan politiikka oli haaksirikkoutunut jo toistamiseen lyhyen ajan kuluessa. Samalla hänen sekä silloisen pääministerin Esko Ahon välit olivat pahasti tulehtuneet. Presidentti Mauno Koivisto, joka aiemmin oli monesti asettunut tukemaan Kullbergia, asettuikin yllättäen pääministerin taakse.

Kullberg valittiin Suomen Pankin pääjohtajaksi sitoutumattomana asiantuntijana, ei poliitikkona. Hän tuli virkaan 1983 Ahti Karjalaisen lyhyeksi jääneen virkakauden jälkeen. Keskuspankin johtokunnan jäseneksi hän oli tullut jo 1974.

Kullberg oli väsymätön taistelussaan inflaatio- ja devalvaatiokierrettä vastaan. Hän piti säännöllisesti talouspoliittisia herätyspuheita, nuhteli kansaa, pankkeja, etujärjestöjä ja metsäteollisuutta.

Ylikuumentuneen 1980-luvun lopulla hän tuli kuuluisaksi jyristessään "kulutusjuhlista", joiden lasku vielä erääntyy maksettavaksi. Hän muistutteli tasaisin väliajoin positiivisesta reaalikorosta, yritysten ylenmääräisestä velkaantumisesta sekä siitä, että devalvaatiopolitiikalla on hämärretty metsäteollisuuden todelliset ongelmat.

Keskellä 1980-luvun kulutusjuhlia hän kävi myös taiston silloista valtiovarainministeri Erkki Liikasta vastaan korkopolitiikassa. Sitkeän kädenväännön jälkeen Liikanen voitti, korkoa pudotettiin kuten niin usein ennenkin poliittisista syistä. Kullberg oli aito ekonomisti siinäkin, että hänen oli usein vaikea ymmärtää, saati arvostaa poliitikkojen talousnäkemyksiä.

Kullberg oli rahamarkkinoiden ammattilainen, joka uhrasi koko työuransa pankeille.

Hän teki jo lisensiaatintyönsä rahamarkkinoiden kehityksestä 1950-luvulla. Vain ensimmäinen työpaikka Fiskarsin mainospäällikkönä poikkesi linjasta. Fiskarsista hän siirtyi Yhdyspankkiin, jossa hän vastasi muun muassa taloudellisesta tutkimuksesta.

Yhdyspankissa hän yleni aina johtokuntaan asti ennen kuin siirtyi 1974 Suomen Pankin johtokunnan asiantuntijajäseneksi. Kullberg kävi kesken Yhdyspankki-kauttaan puolitoista vuotta myös valtiovarainministeriön kansantalousosaston päällikkönä 1971–72.

Keskuspankkia hän johti rautaisella kädellä. Pankista kuului ulospäin vain yksi ääni, ja se oli pääjohtajan. Kullberg oli myös julkisissa esiintymissään arvovaltainen ja ankaran oloinen.

Ystävät ja kollegat tunsivat kuitenkin myös toisenlaisen Rolf Kullbergin. Yksityiselämässään hän oli iloinen ja seurallinen suomenruotsalainen, joka harrasti muun muassa bridgeä ja pöytätennistä.

Kullberg julkaisi 1996 muistelmansa Ja niin päättyi kulutusjuhla.

Kristiina Ritvos