Muistot    |   Muistot

Ofra Haza

Israelin tunnetuimpiin ja kansainvälisimpiin laulajiin kuulunut Ofra Haza kuoli 23. helmikuuta 2000 synnyinkaupungissaan Tel Avivissa, jossa hän oli ollut sairaalahoidossa kolmetoista päivää. Monia kielellisiä ja mielellisiä rajoja ylittäneen 42-vuotiaan laulajan ja lauluntekijän tarkkaa kuolinsyytä ei ole julkistettu.

Tilaajille
Laulaja Ofra Haza s. 19.11.1957 k. 23.02.2000

Israelin tunnetuimpiin ja kansainvälisimpiin laulajiin kuulunut Ofra Haza kuoli 23. helmikuuta 2000 synnyinkaupungissaan Tel Avivissa, jossa hän oli ollut sairaalahoidossa kolmetoista päivää.

Monia kielellisiä ja mielellisiä rajoja ylittäneen 42-vuotiaan laulajan ja lauluntekijän tarkkaa kuolinsyytä ei ole julkistettu. Hänellä tiedetään kuitenkin olleen hoitamatta jääneestä influenssasta kehittynyt keuhkokuume.

Jemeninjuutalaiseen suurperheeseen 1957 syntynyt ja Tel Avivin köyhässä kaupunginosassa varttunut Haza aloitti esiintymisen 12-vuotiaana , jolloin paikallinen kykyjenetsijä löysi hänet teatteriryhmästä.

Kaksikymmenvuotiaana Ofra Haza oli ilmiö, Israelin ensimmäinen naispuolinen popidoli, poptähti. Ensimmäisen albuminsa hän oli saanut julki jo paria vuotta aikaisemmin.

Ofra Haza sai uransa aikana kotimaassaan kaikkiaan kuusitoista kultalevyä ja platinalevyä.

Euroviisuissa hän edusti Israelia 1983 ja sijoittui toiseksi.

Hepreaksi, arabiksi ja englanniksi laulaneen Hazan tunnuskappaleeksi kehkeytyi hänen hauska, härnäävä ja uhmamielinen hittinsä The Tart's Song (Hutsun laulu, 1979), jossa hän rikkoi kulttuurisia rajoja.

Tuolloin Israelissa ei ollut poliittisesti oikeaoppista sanoa: "Minä haluan. Minä haluan huutaa, että olen hutsu."

Ensimmäisen "kansainvälisen" albuminsa Haza julkaisi vasta 1985. Vanhoihin jemeninjuutalaisiin runoihin perustuva 50 Gates of Wisdom: Yemenite Songs oli myös alku uudelle etniselle, maailmanmusiikillisemmalle vaiheelle.

Haza omisti levyn vanhemmilleen, jotka olivat paenneet uskonnollista vainoa Jemenistä Israeliin 1949.

Albumista tuli merkittävä kansainvälinen menestys vasta kiertotietä, kun amerikkalaiset Eric B. ja Rakim samplasivat siltä otteita rap-hitilleen Paid in Full.

Hazan Yemenite Songsin lauluista Galbi ja Im Nin' Alu työstettiin nopeasti muitakin menestyneitä tanssimiksauksia.

Hazan tumma, vahva ja vetoava ääni tuli tunnetuksi myös Marrs-yhtyeen ilmiömäiseltä tanssihitiltä Pump Up The Volume.

Samoihin vuosiin ajoittui myös Ofra Hazan "toinen syntymä": häntä kuljettanut pienkone syöksyi maahan Israelin ja Jordanian rajalla 3. helmikuuta 1987, jota Haza juhli sittemmin syntymäpäivänään.

Viime vuosikymmenellä Haza jatkoi levyttämistä harvakseen: amerikkalaisen Don Wasin tuottaman Kiryanin (1992) vieraisiin kuului muun muassa lauluntekijä Lou Reed.

Menestys ei ollut kuitenkaan kahdeksankymmentäluvun luokkaa.

Ofra Hazan viimeiseksi suuremmaksi työksi jäi amerikkalaisen DreamWorks-studion ensimmäinen pitkä piirroselokuva Egyptin prinssi, jonka tunnusmelodian hän esitti. Haza suunnitteli myös uutta albumia, mutta sen teko jäi kesken.

Harri Uusitorppa