Muistot    |   Muistot

Christopher Hitchens

Toimittaja, kirjailija ja kriitikko Christopher Hitchens kuoli syöpään 15. joulukuuta 2011. Hän oli kuollessaan 62-vuotias. Hitchens kirjoitti uransa aikana maailman parhaisiin aikakauslehtiin, kuten The Atlanticiin, Vanity Fairiin, Slateen ja The Nationiin.

Tilaajille
kirjailija, toimittaja Christopher Hitchens s. 13.04.1949 k. 15.12.2011

Toimittaja, kirjailija ja kriitikko Christopher Hitchens kuoli syöpään 15. joulukuuta 2011. Hän oli kuollessaan 62-vuotias.

Hitchens kirjoitti uransa aikana maailman parhaisiin aikakauslehtiin, kuten The Atlanticiin, Vanity Fairiin, Slateen ja The Nationiin. Lukemattomat perinpohjaiset artikkelit, reportaasit, esseet, kolumnit ja kirjat sekä värikkäät televisioesiintymiset tekivät hänestä miltei journalistisen rocktähden.

Sellaisena hän oli kiistelty, vihattu ja ihailtu.

Christopher Hitchens syntyi 13. huhtikuuta 1949 Portsmouthissa, Englannissa. Päämäärätietoiset vanhemmat kouluttivat poikansa kalliissa yksityiskouluissa, ja luokkaretki alemmasta keskiluokasta eliittiin määritti Hitchensiä koko hänen elämänsä. Oxfordin yliopistossa opiskellessaan hän tunsi elävänsä kaksoiselämää: hän oli vasemmistolainen ja samastui työväkeen, mutta seurusteli sujuvasti yläluokan kanssa.

Hitchens muutti New Yorkiin jo 1980-luvun alussa ja elämänsä viimeiset vuodet hän oli Yhdysvaltojen kansalainen.

Ihailijoille Hitchens oli älykkö, poleemikko, ärsyttäjä ja itsepäinen individualisti, joka vihasi armotta typeryyttä ja tekopyhyyttä. Hänen teksteistään ärtyville hän oli liikaa alkoholia juova, kyyninen ja tupakanhajuinen takinkääntäjä.

Hitchens uskoi itse loppuun saakka valistuksen arvoihin, kuten vapaamielisyyteen, järkeen, tieteeseen sekä kirkon ja valtion eroon. Hän ihaili George Orwellia ja Thomas Jeffersonia, ja hänen kritiikkinsä kohteiksi joutuivat muun muassa Äiti Teresa, Bill Clinton ja Henry Kissinger.

Hitchens ei kuulunut niihin ateisteihin, jotka toivovat, että voisivat uskoa jumalaan - hän suorastaan kammoksui koko ajatusta. Uskonnot edustivat hänelle totalitaristista maailmankuvaa, yksilön vastuun ohittamista, suvaitsemattomuutta, epärationaalisuutta ja väkivaltaa.

Vuonna 2007 julkaistu kirja Jumala ei ole suuri (suomennettu 2008) teki hänestä yhden maailman johtavista sekularisteista, "uuden ateismin" keulakuvan.

Syyskuun 11. päivän terrori-iskut olivat Hitchensille uran - ja ehkä elämänkin - käännekohta.

Hän oli vastustanut islamismia jo aiemmin. Salman Rushdie kuului hänen ystäväpiirinsä, ja eurooppalaisen vasemmiston vaisu suhtautuminen ajatollah Khomeinin Rushdielle langettamaan fatwaan oli ollut Hitchensille valtava pettymys. Terrori-iskuista seurasi Hitchensin ja vasemmistopiirien täydellinen välirikko - tai ainakin Hitchens hylkäsi vasemmiston. Iskujen jälkeen hän puhui "islamilaisesta fasismista" ja kannatti intohimoisesti Irakin sotaa.

Hitchensin kehnot elämäntavat olivat kirjailijalle ja toimittajalle melkein kliseiset. Siksi syöpäkin oli hänestä "jotain niin ennustettavaa ja banaalia, että se ikävystytti jopa häntä itseään".

Hitchensiä jäivät kaipaamaan vaimo ja kolme lasta.

Veera Luoma-aho