Muistot    |   Muistot

Klaus Snellman

Lähes 40 vuotta ulkoasiainhallinnossa palvellut suurlähettiläs Klaus Snellman kuoli 25. kesäkuuta 2003 79-vuotiaana syntymäkaupungissaan Helsingissä. Snellman osallistui jatkosodan taisteluihin. Valmistuttuaan 1951 valtiotieteen kandidaatiksi ja toimittuaan vientiteollisuuden palveluksessa hänet otettiin 1952 ulkoasiainministeriöön.

Tilaajille
Suurlähettiläs Klaus Snellman k. 25.06.2003

Lähes 40 vuotta ulkoasiainhallinnossa palvellut suurlähettiläs Klaus Snellman kuoli 25. kesäkuuta 2003 79-vuotiaana syntymäkaupungissaan Helsingissä.

Snellman osallistui jatkosodan taisteluihin. Valmistuttuaan 1951 valtiotieteen kandidaatiksi ja toimittuaan vientiteollisuuden palveluksessa hänet otettiin 1952 ulkoasiainministeriöön.

Snellmanin ura oli harvinaisen monipuolinen, sillä hän toimi Suomen edustustoissa kaikkiaan 14:ssa eri maassa, niistä 9:ssä suurlähettiläänä.

Hän aloitti 1955 lähetystöavustajana Varsovassa ja jatkoi sitten lähetystösihteerinä Kööpenhaminassa, Ankarassa ja Genevessä vuoteen 1967.

Kahden kotimaassa vietetyn vuoden jälkeen hänet nimitettiin 1969 tärkeään tehtävään pääkonsuliksi San Franciscoon viideksi vuodeksi. Hänen toimialueensa käsitti toistakymmentä osavaltiota eli käytännössä Yhdysvaltain länsiosan.

Snellmanin suurlähettiläskausi alkoi 1976. Ensimmäinen siirto oli Peruun ja neljään sen sivuakkreditointimaahan Ecuadoriin, Boliviaan, Kolumbiaan ja Venezuelaan.

Limasta matka jatkui 1980 Manilaan Filippiineille ja samalla suurlähetystön toimialueeseen kuuluviin Myanmariin ja Thaimaahan. Toimittuaan Manilassa nelisen vuotta hänet nimitettiin 1984 neuvottelevaksi virkamieheksi ulkoministeriöön. Hän omistautui kahden vuoden aikana etenkin kauppapoliittisiin asioihin, joista hän oli ollut erityisen kiinnostanut Geneven ajoista alkaen. 1986 hänet siirrettiin suurlähettilääksi Sofiaan. Eläkkeelle hän jäi 1990.

Huomattava osa Snellmanin tehtävistä merkitsi suhteiden kehittämistä maassamme vähän tunnettuihin maihin. Hän oli käytännönläheinen, rehti, reipas ja huumorintajuinen. Positiivisen luonteensa ansiosta hänen oli helppo solmia uusia arvokkaita suhteita. Hän sai useita korkeita kunniamerkkejä.

Pentti Talvitie