Muistot    |   Muistot

Matti Peura

Taitolentäjä Matti Peura kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 26. heinäkuuta 2010 Savonlinnassa. Hän oli 48-vuotias, syntynyt 30. maaliskuuta 1962 Savonlinnassa. Poikamaisella innostuksella ja vakaalla määrätietoisuudella Peura aukoi monta uraa ilmailuharrastukselle.

Tilaajille
Taitolentäjä Matti Peura s. 30.03.1962 k. 26.07.2010

Taitolentäjä Matti Peura kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 26. heinäkuuta 2010 Savonlinnassa. Hän oli 48-vuotias, syntynyt 30. maaliskuuta 1962 Savonlinnassa.

Poikamaisella innostuksella ja vakaalla määrätietoisuudella Peura aukoi monta uraa ilmailuharrastukselle. Hänen suuri intohimonsa oli taitolento, ja purjelennossa järjestäytynyt taitolentokoulutus alkoikin Peuran aloitteesta keväällä 2005.

Lennonopettajana ja taitolentovalmentajana Matti Peura toimi useissa kerhoissa niin Pohjois-Karjalassa, Savossa kuin Pohjanmaallakin.

Hän hankki kansainvälistä valmennusta ja johdatti useita lentäjätovereita taitolentoleireille Saksaan. Hän panosti myös myös taitolentokaluston hankintaan ja ylläpitoon.

Paljolti Peuran ansiosta on Itä-Suomen Urheiluilmailukeskus Kiteellä kehittynyt taitopurjelennon koulutuspaikaksi. Kesällä 2006 siellä järjestettiin lajin ensimmäinen PM-kilpailu, jonka Peura itse voitti.

Hän voitti useita muitakin Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuksia eri taitolentoluokissa moottori- ja purjelentokoneilla.

Suomen urheiluilmailulle Matti Peura hankki mainetta kansainvälisessä taitolentokomiteassa CIVA:ssa. Hänen aloitteestaan ja johdollaan Joensuussa järjestetyt moottorikoneiden EM-kilpailut olivat menestys.

Hänellä oli luottamustehtäviä myös Suomen Ilmailuliitossa ja Urheilutaitolentäjät ry:ssä.

Peuran aloitteesta luotiin purjelennossa kansainvälinen Advanced-luokka. Sen ensimmäinen MM-kilpailu käytiin Jämillä heinäkuussa.

Päivää ennen kuolemaansa Matti Peurasta tuli isoisä. Läheiset jäivät kaipaamaan huolehtivaista, lempeää ja rehtiä miestä, jonka innostus taiteeseen, historiaan ja keittotaitoon rikastuttaa heidän elämäänsä pysyvästi.

Paavo Koponen
Kirjoittaja on Matti Peuran ystävä.