Muistot    |   Muistot

Johan Jukka Alfred Rinne

Apulaispoliisimestari, poliisineuvos Johan "Jukka" Alfred Rinne kuoli kotonaan Vantaan Rekolassa sairauskohtaukseen 9. maaliskuuta 2010. Hän oli 82-vuotias, syntynyt 14. huhtikuuta 1927 Helsingissä. Poliisineuvos Rinne oli viimeinen pitkän linjan apulaispoliisimestari Helsingin poliisilaitoksessa, hänen jälkeensä tuossa tehtävässä toimineet ovat poliisikoulutuksen lisäksi opiskelleet myös lakimiehiksi.

Tilaajille
Poliisineuvos Johan Jukka Alfred Rinne s. 14.04.1927 k. 09.03.2010

Apulaispoliisimestari, poliisineuvos Johan "Jukka" Alfred Rinne kuoli kotonaan Vantaan Rekolassa sairauskohtaukseen 9. maaliskuuta 2010. Hän oli 82-vuotias, syntynyt 14. huhtikuuta 1927 Helsingissä.

Poliisineuvos Rinne oli viimeinen pitkän linjan apulaispoliisimestari Helsingin poliisilaitoksessa, hänen jälkeensä tuossa tehtävässä toimineet ovat poliisikoulutuksen lisäksi opiskelleet myös lakimiehiksi. Rinteen ura poliisina kesti lähes 42 vuotta. Eläkkeelle apulaispoliisimestarin virasta Rinne jäi 1990.

Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön työ on operatiivisessa mielessä haasteellisin Suomessa, sillä siihen kuuluu erityistä taitoa vaativien operaatioiden ja tilaisuuksien yleis- tai kenttäjohtajuus. Poliisikomentajan ohella juuri hän tekee tiukassa tilanteessa nopeat ja vaikeat päätökset sekä myös vastaa niistä.

Rinne joutui Liikennepoliisiosastoa sekä sittemmin koko pääkaupungin järjestyspoliisia luotsatessaan moniin haasteellisiin johtamistilanteisiin. Esimerkkinä 1975 Helsingissä järjestetty ETYK, joka kokosi maailman johtajat Suomeen.

Rinteen omasta mielestä hänen tärkein saavutuksensa tällä osa-alueella oli valmiusyksikkö Karhun perustaminen 1972. Toista ääripäätä edustavat ensimmäisten naispoliisien rekrytointi ja poliisin soittokunnan kokoaminen yksiköksi, joka mahdollisti ammattimaisen musiikintekemisen sekä poliisityön yhdistämisen.

Rinteen tapa johtaa oli tehokasta, ammattimaista, selkeää sekä näyttävää. Kenellekään ei jäänyt hämäräksi, kuka laivaa ohjaa. Lakikirja saattoi siinä tohinassa joskus jäädä hyllyn alalaatikkoon, mutta jälkikäteisessä tarkastelussa ei virheitä löytynyt.

Rinne oli aina lojaali omalle esimiehelleen Helsingin poliisikomentajalle.

Rinne osasi luoda hyviä, toimivia ja pysyviä kontakteja jo 60-luvulta alkaen. Hän tunsi liikennöitsijät ja heidän järjestönsä sekä monet muut toimijat siviilipuolella. Omaan organisaatioonsa Rinteen suhteet olivat aina kunnossa.

Rinne oli mukana myös ammattiyhdistystoiminnassa muun muassa Suomen Poliisipäällystöyhdistyksen ja Poliisikunnan keskusliiton puheenjohtajana. Rakkaimmaksi yhdistyksekseen Rinne nimesi Helsingin Poliisipäällystökerhon, jonka puheenjohtajana hän toimi 1973–89.

Ihmisenä poliisineuvos Rinne oli valloittava ja helposti lähestyttävä. Hän oli juttuseurueen keskipiste, olipa sitten kyseessä poliisikanttiinin kahvipöytä, ravintolan kabinetti tai vaikkapa Presidentinlinna.

Rinne sai kymmeniä koti- ja ulkomaisia kunniamerkkejä. Sotilasarvolta hän oli vääpeli.

 

 

Jussi-Pekka Lämsä
Kirjoittajat ovat Helsingin poliisilaitoksen johtajia sekä Helsingin Poliisipäällystökerhon kunniapuheenjohtaja ja puheenjohtaja.