Muistot    |   Muistot

Carlos Kleiber

1900-luvun legendaarisimpiin kapellimestareihin lukeutuva itävaltalainen Carlos Kleiber kuoli 74-vuotiaana 13. heinäkuuta 2004 vielä tuntemattomasta syystä. Münchenissä asunut Kleiber haudattiin viime viikonloppuna äitinsä synnyinmaahan Sloveniaan. Kleiber syntyi Berliinissä 3.

Tilaajille
Kapellimestari Carlos Kleiber Carlos Kleiber s. 03.07.1930 k. 13.07.2004

1900-luvun legendaarisimpiin kapellimestareihin lukeutuva itävaltalainen Carlos Kleiber kuoli 74-vuotiaana 13. heinäkuuta 2004 vielä tuntemattomasta syystä. Münchenissä asunut Kleiber haudattiin viime viikonloppuna äitinsä synnyinmaahan Sloveniaan.

Kleiber syntyi Berliinissä 3. heinäkuuta 1930. Hän varttui Argentiinassa, jonne isä, kuuluisa kapellimestari Erich Kleiber, oli 1935 vienyt perheensä natsi-Saksan vainoja pakoon.

Sodan jälkeen Kleiber muutti Zürichiin opiskellakseen kemiaa, mutta jo lapsena alkanut musiikinopiskelu vei lopulta voiton. Kleiber teki kapellimestarin debyyttinsä 1954 Potsdamissa ja 1958 hänestä tuli Düsseldorfin Deutsche Oper am Rheinin kapellimestari.

1960-luvulla Carlos Kleiber työskenteli vakituisesti muutamissa Länsi-Saksan oopperataloissa, mutta alkoi sittemmin vältellä liian sitovia kiinnityksiä. Vuosina 1968–78 hän toimi Baijerin valtionoopperan ylikapellimestarina vierailijasopimuksella ja valloitti samaan aikaan nopeassa tahdissa maailman johtavia oopperataloja ja musiikkijuhlia. Esimerkiksi Wienin valtionoopperassa hän debytoi 1973, Bayreuthissa 1974, Covent Gardenissa 1974 ja La Scalassa 1974.

Pian olivat vuorossa myös maailman johtavat orkesterit, esimerkiksi Chicagon sinfoniaorkesteri ja Wienin filharmonikot.

Berliinin filharmonikkoja Kleiber johti ensi kertaa 1982. Myöhemmin häntä pyydettiin legendaarisen Herbert von Karajanin seuraajaksi, mutta – kuten niin usein ennenkin – Kleiber kieltäytyi tehtävästä.

Carlos Kleiber oli kapellimestarina tunnettu äärimmäisestä perfektionismistaan. Mutta ehkä vieläkin enemmän kuin loistavista kapellimestarintaidoistaan, hänet tunnettiin oikuistaan ja halustaan vetäytyä julkisuudesta. Kleiber esiintyi 1970-luvun lopusta lähtien todella harvoin ja teki uransa aikana vain muutaman levyn. Tosin niistä harvoista, varsinkin Brahmsin, Beethovenin ja Schubertin muutamien sinfonioiden tulkinnoista, tuli sitäkin legendaarisimpia.

Viimeiset vuotensa Carlos Kleiber eli lähes erakon elämää Münchenin huvilassaan konsertteja, levytyksiä ja tiedotusvälineitä vältellen.

 

Mari Koppinen