Muistot    |   Muistot

Sakari Ärilä

Liikenneneuvos Sakari Ärilä kuoli 7. marraskuuta 2006 kotonaan Espoossa. Hän oli 66-vuotias, syntynyt Haminassa 1939. Valmistuttuaan insinööriksi Sakari Ärilä työskenteli aluksi Kajaanissa, mutta perhe muutti pian takaisin Helsinkiin. Ärilä toimi Helsingin kaupungin liikennelaitoksella johtotehtävissä yli kymmenen vuotta, kunnes hänet valittiin Espoon kaupungin omistaman Paikallislinjat Oy:n toimitusjohtajaksi.

Tilaajille
Liikenneneuvos Sakari Ärilä k. 07.11.2006

Liikenneneuvos Sakari Ärilä kuoli 7. marraskuuta 2006 kotonaan Espoossa. Hän oli 66-vuotias, syntynyt Haminassa 1939.

Valmistuttuaan insinööriksi Sakari Ärilä työskenteli aluksi Kajaanissa, mutta perhe muutti pian takaisin Helsinkiin.

Ärilä toimi Helsingin kaupungin liikennelaitoksella johtotehtävissä yli kymmenen vuotta, kunnes hänet valittiin Espoon kaupungin omistaman Paikallislinjat Oy:n toimitusjohtajaksi. Ärilä rakensi yhtiöstä yhden maamme suurimmista joukkoliikenneyhtiöistä ja vaikutti Espoon joukkoliikennejärjestelmän syntyyn.

Kunnallispolitiikka tuli Sakari Ärilälle tutuksi luottamusmiehistä koostuneen hallituksen, yhtiön omistajataustan sekä lukuisten auto- ja kuljetusalan työtaisteluiden takia. Näissä lakoissa Ärilän henkilökohtaiset ominaisuudet punnittiin, ja hän nauttikin laajaa luottamusta.

Hän sai liikennenneuvoksen arvonimen 1991.

Ärilä vaikutti useissa luottamustehtävissä, esimerkiksi Sydänliitossa, Linja-autoliitossa ja Paikallisliikenneliitossa, jonka perustajajäsen hän myös oli.

Perheellä oli aina keskeinen rooli Ärilän elämässä. Lukuisia kertoja hän kertoi vaimonsa, lastensa ja seitsemän lastenlapsensa edesottamuksista.

Hän oli myös hyvä ruoanlaittaja, seuramies ja tarinankertoja. Nykyaikana, jolle on tyypillistä viihdekulttuurin ylikorostuminen ja eettisten peruskäsitteiden hälventyminen, Ärilä edusti perinteistä moraalikäsitteiden noudattamisen linjaa.

 

Mikael Westermarck
Kirjoittaja on kauppaneuvos.