Muistot    |   Muistot

Jari Peltonen

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori, toimittaja Jari Peltonen kuoli sairauskohtaukseen hiihtoladulla Tuusulassa 23. tammikuuta 2011. Hän oli 49-vuotias, syntynyt 2. tammikuuta 1962 Helsingin maalaiskunnan Tammistossa. Peltonen teki näkyvän työuran kasvintuotannon tutkimuksen tehtävissä.

Tilaajille
Toimittaja Jari Peltonen s. 02.01.1962 k. 23.01.2011

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori, toimittaja Jari Peltonen kuoli sairauskohtaukseen hiihtoladulla Tuusulassa 23. tammikuuta 2011. Hän oli 49-vuotias, syntynyt 2. tammikuuta 1962 Helsingin maalaiskunnan Tammistossa.

Peltonen teki näkyvän työuran kasvintuotannon tutkimuksen tehtävissä. Kiinnostuksen siemen kylvettiin jo hänen lapsuudessaan, sillä vanhemmat työskentelivät Hankkijan kasvinjalostuslaitoksella Tammistossa.

Peltonen aloitti työnsä maatalouden parissa 13-vuotiaana koululaisena Hankkijan kasvinjalostuslaitoksella Tuusulassa. Kesätyökokemuksen innoittamana hän hakeutui agronomiopintoihin Helsingin yliopistoon. Hän valmistui agronomiksi vuonna 1988 ja väitteli professori Eero Variksen ohjauksessa maatalous- ja metsätieteiden tohtoriksi jo 30-vuotiaana.

Peltonen työskenteli uransa alkuaikoina assistenttina Helsingin yliopiston kasvinviljelytieteen laitoksella ja apulaisjohtajana Siementarkastuslaitoksella Loimaalla. Hän toimi 12 vuoden ajan Kemira Agrossa ja Kemira GrowHow:ssa johtavana asiantuntijana ja tutkimusryhmän vetäjänä.

Kolme viimeisintä vuottaan Peltonen työskenteli kasvintuotantoon erikoistuneena toimittajana Agrimedia Oy:ssä. Hän löysi kasvintuotannon saralta aiheita, joihin kukaan ei aikaisemmin ollut tarttunut. Syvällisellä asiantuntemuksellaan, terävällä kynällään ja kyseenalaistamisen taidollaan hän tarjosi paljon uutta tietoa maanviljelijöille.

Työyhteisössä Peltonen oli luotettava ja nopea oppimaan. Ystävilleen hän oli erinomainen juttukumppani. Hän myös muisti mielellään ystäviään saunakutsuilla ja suomalaisella ruoalla.

Oma koti, vaimo ja perhe olivat Peltoselle erityisen tärkeitä. Hän vietti paljon aikaansa kotona Tuusulan Ruotsinkylässä nikkaroiden milloin mitäkin rakennuksia tai koriste- ja käyttöesineitä. Myös vanhojen autojen, traktoreiden ja moottoripyörien entisöinti oli hänelle rakas harrastus. Kolmen tyttären urheiluharrastukset pitivät Peltosen liikkeellä iltaisin ja viikonloppuisin.

Markku Pulkkinen
Kirjoittajat ovat Jari Peltosen ystäviä.