Muistot    |   Muistot

Kimmo Saarinen

Teknillisen korkeakoulun fysiikan professori Kimmo Saarinen kuoli 29. joulukuuta 2005 Espoossa. Hän oli 43-vuotias, syntynyt 12. marraskuuta 1962 Helsingissä. Kimmo Saarinen aloitti teknillisen fysiikan opinnot Teknillisessä korkeakoulussa 1981 ja liittyi kesällä 1984 teekkarina fysiikan laboratorioon.

Tilaajille
Professori Kimmo Saarinen s. 12.11.1962 k. 29.12.2005

Teknillisen korkeakoulun fysiikan professori Kimmo Saarinen kuoli 29. joulukuuta 2005 Espoossa. Hän oli 43-vuotias, syntynyt 12. marraskuuta 1962 Helsingissä.

Kimmo Saarinen aloitti teknillisen fysiikan opinnot Teknillisessä korkeakoulussa 1981 ja liittyi kesällä 1984 teekkarina fysiikan laboratorioon. Hänen ensitehtävänsä oli aloittaa puolijohteiden positronitutkimus.

Saarinen valmistui diplomi-insinööriksi 1987 ja väitteli tekniikan tohtoriksi 1991. Tämän jälkeen hän jatkoi laboratoriossa opettajana ja tutkijana.

Vuonna 2000 hänet nimitettiin määräaikaiseksi fysiikan professoriksi, ja 2005 hänet kutsuttiin pysyvään professorin virkaan. Vuosina 2004–05 hän toimi myös vierailevana professorina Delftin teknillisessä yliopistossa Hollannissa.

Kimmo Saarisen tieteellisenä tutkimusalana pysyi loppuun asti hänen jo teekkarina aloittamansa puolijohdemateriaalien positronitutkimus. Taitava tutkija kehitti monia uusia positronitutkimuksen menetelmiä, joiden avulla hän pystyi selvittämään materiaalien kidevirheitä ja niiden atomirakenteita. Työn tuloksilla on suuri merkitys kehitettäessä entistä nopeampia ja valoa tuottavia puolijohdelaitteita.

Saarinen kohosi nopeasti merkittäväksi kansainväliseksi vaikuttajaksi sekä positroni- että puolijohdefysiikassa. Hän loi aktiiviset yhteistyökanavat kummankin alan johtaviin ryhmiin Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Yhteistyön kautta hän pystyi tarjoamaan oppilailleen ajankohtaisia tutkimusaiheita.

Kimmo Saarinen ehti johtaa valmiiksi yhdeksän väitöskirjaa. Hänen jälkeen jättämäänsä tutkimusryhmään kuuluu kaksi tohtoria, viisi jatko-opiskelijaa ja kaksi diplomityöntekijää.

Kimmo Saarinen oli erittäin tuottelias tutkija. Hänen julkaisuluettelonsa käsittää 170 tieteellistä artikkelia fysiikan johtavissa lehdissä. Tieteellisiä viittauksia hänen tuotantoonsa on tehty lähes 2 500.

Vuonna 2004 Saarinen sai Magnus Ehrnroothin säätiön kunniapalkinnon.

 

Pekka Hautojärvi
Kirjoittaja on Teknillisen korkeakoulun fysiikan laboratorion esimies.