Muistot    |   Muistot

Carlos Schauman

Suomen kunniakonsuli Paraguayssa, kirjankustantaja ja yrittäjä Don Carlos Schauman Espinola kuoli Asunciónissa Paraguayssa 12. toukokuuta 2012. Hän oli syntynyt 8. elokuuta 1941 Asunciónissa. Schauman kuului 1600-luvulla Baltiasta Suomeen siirtyneeseen sotilas- ja sivistyssukuun.

Tilaajille
kunniakonsuli, kustantaja Carlos Schauman s. 08.08.1941 k. 12.05.2012

Suomen kunniakonsuli Paraguayssa, kirjankustantaja ja yrittäjä Don Carlos Schauman Espinola kuoli Asunciónissa Paraguayssa 12. toukokuuta 2012. Hän oli syntynyt 8. elokuuta 1941 Asunciónissa.

Schauman kuului 1600-luvulla Baltiasta Suomeen siirtyneeseen sotilas- ja sivistyssukuun. Isoisä Walter Camillos Schauman (1878-1944), joka oli kenraalikuvernööri Bobrikovin ampujan Eugen Schaumanin kaukainen sukulainen, joutui jättämään Suomen 1900-luvun alun sortovuosina.

Paraguaysta tuli hänen uusi kotimaansa. Tällöin perustettiin myös ensimmäiset suomalaissiirtokunnat Paraguayhin ja Argentiinaan. Hänen poikansa Carlos, kunniakonsulimme isä, oli tunnettu upseeri marsalkka José Félix Estigarribian armeijassa, joka vuosien 1932-35 sodassa valtasi Bolivialta Paraguaylle Gran Chacon alueen. Kuolleiden määrä oli Amerikan historian suurimpia.

Kustannusalan yrittäjä Carlos Schauman Espinola nimitettiin Suomen kunniavarakonsuliksi 1981 ja 1994 konsuliksi niin ikään suomalaissyntyisen Guillermo Heikelin kuoltua.

Toimiessani kahteen otteeseen sekä 1980- että 1990-luvuilla Brasiliasta ja Argentiinasta käsin sivuakkreditoituna suurlähettiläänä Asunciónissa olin läheisessä yhteistyössä Carlos Schaumanin kanssa. Konsulaattinsa hän hoiti motivoituneena: hän oli paraguyalainen patriootti, ja samalla ylpeä suomalaisesta taustastaan, vaikka ei hallinnut suomen- tai ruotsinkieltä.

Don Carlosilla oli laajat kontaktit Paraguayn vaikuttajiin ja hän oli arvostettu diplomaatti- ja konsulikunnassa. Muistan jo 1980-luvulta, kuinka ansiokkaasti Schauman ohjelmoi suurlähetystön järjestämän, Brasiliaan ja Argentiinaan etabloituneiden suomalaisyritysten tutustumismatkat Asuncióniin. Näitä yrityksiä olivat esimerkiksi Valmetin traktoriteollisuus, Metsäteollisuus, Jaakko Pöyry, Neles ja Kone.

Kustantajana Schauman edisti espanjan ohella maan toista virallista guaranin kieltä. Tämä kehittyi jesuiittaveljeskunnan kulttuurityön ansiosta jo 1600-luvulla kirjakieleksi. Mainittakoon lisäksi Espinolan toiminta tunnetun Guarani-jalkapalloklubin johdossa.

Presidentti Mauno Koivisto myönsi vuonna 1994 Schaumanille Suomen Valkoisen Ruusun I lk Ritarimerkin. Espinolan vanhin poika Carlos Schauman Dietrich on ehdolla isänsä seuraajaksi, joten konsuliperinne jatkunee toisessa polvessa . Espinolan vanhin poika Carlos Schauman Dietrich on ehdolla isänsä seuraajaksi, joten konsuliperinne jatkunee toisessa polvessa.

Pekka J. Korvenheimo
Kirjoittaja on Carlos Schaumanin pitkäaikainen ystävä ja yhteistyökumppani.