Muistot    |   Muistot

Sakari Liede

Insinööri Jaakko Sakari Liede kuoli Sallassa 21. huhtikuuta 2012 nopeasti edenneeseen vaikeaan sairauteen. Hänen terveyttään oli pitkään heikentänyt myös diabetes. Hän oli syntynyt 20. marraskuuta 1944 Vaasassa. Koulunsa Sakari Liede kävi suurimmaksi osaksi Helsingissä, jossa hän suoritti myös insinööriopintonsa.

Tilaajille
Insinööri Sakari Liede s. 20.11.1944 k. 21.04.2012

Insinööri Jaakko Sakari Liede kuoli Sallassa 21. huhtikuuta 2012 nopeasti edenneeseen vaikeaan sairauteen. Hänen terveyttään oli pitkään heikentänyt myös diabetes. Hän oli syntynyt 20. marraskuuta 1944 Vaasassa.

Koulunsa Sakari Liede kävi suurimmaksi osaksi Helsingissä, jossa hän suoritti myös insinööriopintonsa.

Pian hän löysi oman alansa autokorjaamosta, jossa sai vetää haalarit jalkaan ja työskennellä kädet rasvassa. Oman korjaamon hän perusti Kankurinkadun kellaritiloihin, mutta muutti 90-luvun alussa isompiin tiloihin ja arvoiseensa osoitteeseen Henry Fordin kadulle, Hernesaareen. Yhtiökumppanina oli oma poika Jorma Liede.

Vuonna 1984 alkanut yhteinen mikroautoilu-harrastus jätti molemmille rikkaat muistot ja johti myös ammatin siirtymiseen isältä pojalle.

Persoonallinen korjaamo pyrki hoitamaan autojen viat aina seuraavaksi päiväksi asiakkaiden tarpeita ymmärtäen, mutta liian usein omistajan jaksamisesta tinkien. Vuosituhannen taitteessa Sakari jäi sairaseläkkeelle ja luovutti korjaamon pojalleen.

Tämän jälkeen hän yllätti lähipiirinsä muuttamalla vaimonsa kanssa Espoosta Sallaan, Kallungin kylälle. Pohjoisen metsät ja luonnonrauha olivat hänelle tärkeitä nuoresta lähtien ja nyt hän toteutti haaveensa päästä keskelle tuota ympäristöä.

Vaikka pohjoisessa asuminen toi uusia haasteita, toimi se hänelle myös voimanlähteenä. Sakari totesikin jälkeenpäin, että uskallus tähän muutokseen pelasti hänet silloin, kun sairastelu oli viedä uskon elämään.

Isää ja poikaa yhdistävä harrastus löytyi nyt metsissä samoilusta, hirvestyksestä ja kalareissuista, jotka tarjosivat usein elämän huippuhetkiä. Myös kaverit etelästä kävivät usein Sallassa. Kesällä heidät vietiin aina Hirviharjulle ihailemaan yötöntä yötä; sitä komeutta, kun aurinko ei laske ollenkaan.

Sallassa Sakaria ilahdutti uusien ystävien lisäksi myös iso kotipiha, jonne hänen kaikki rakkaat autonromunsa mahtuivat. Hän ei yleensäkään heittänyt mitään pois, koska ”sitä voi vielä joskus tarvita”. Tähän lähipiirin oli vain sopeuduttava.

Sakari myös muisti hämmästyttävän tarkkaan, mistä mikäkin pultti ja mutteri tavarakaaoksen keskeltä löytyi. Viimeksi pihalle ilmestyi kaivinkone. Perusteluja kysyttäessä Sakari sanoi, ettei vielä tiedä mitä sillä tekisi, mutta ”sille voi tulla käyttöä”.

Jollain tavalla tämä kuvasti koko hänen elämänasennettaan: poikamaisia suunnitelmia loppuun asti ja tiettyä vastahankaa yhteiskunnan valmiita muotteja kohtaan.

Viimeisten 30 vuoden ajan Sakarin rinnalla kulki aina uskollinen saksanseisoja. Kotona Sallassa hän ei päässyt koskaan istahtamaan sohvalle ilman että Noppe-koira painautui tiiviisti isännän kylkeen. Kaikkein rakkain koirista taisi olla juuri tämä Noppe, jonka 15-vuotispäiville Sakari vielä pääsi paareilla terveyskeskuksen vuodeosastolta.

Sakari Liede siunataan Sallan kappelissa helatorstaina 17.5. 2012 klo 14.00.

Sakarille on avattu muistotili: FI21 5409 0020 0398 93. Muistamiset osoitetaan Sallan terveyskeskuksen vuodeosastolle kiitokseksi Sakarin saamasta hyvästä hoidosta.

Riitta Liede
Kirjoittajat ovat Sakari Lieteen sisar ja poika.