Muistot    |   Muistot

Elsa Turakainen

Näyttelijä Elsa Turakainen kuoli perjantaina 7.2.1992 Helsingissä 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 8. elokuuta 1904. Elsa Turakainen oli valovoimainen taiteilija, jonka ura kesti yli viidenkymmenen vuoden ajan. Hän oli parhaina vuosinaan yhtä aikaa mukana radionäytelmissä, teatterissa ja elokuvissa.

Tilaajille
Näyttelijä Elsa Turakainen s. 08.08.1904 k. 07.02.1992

Näyttelijä Elsa Turakainen kuoli perjantaina 7.2.1992 Helsingissä 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 8. elokuuta 1904.

Elsa Turakainen oli valovoimainen taiteilija, jonka ura kesti yli viidenkymmenen vuoden ajan. Hän oli parhaina vuosinaan yhtä aikaa mukana radionäytelmissä, teatterissa ja elokuvissa. Hän esitti vakavia rooleja vuoroon kevyitten komedioiden ja hetkellisen viihteen kanssa. Hänen monet työnsä kuuluvat suomalaisen teatterin ja elokuvan kauneimpiin saavutuksiin.

Elsa Turakainen aloitti näyttelijäntyönsä Viipurissa ja jatkoi sitä Tampereella, mutta varsinaisen elämäntyönsä hän teki Helsingissä. Vuonna 1937 hän liittyi Helsingin kansanteatterin taiteilijakuntaan, ja kun teatteri 1965 muuttui Helsingin kaupunginteatteriksi seurasi Turakainen mukana. Kaupunginteatterissa hän näytteli eläkkeelle jäämiseensä asti.

Helsingin kaupunginteatterin uusin Elsa-näyttämö on saanut nimensä Turakaisen mukaan. Hän oli itse mukana juhlistamassa salin avajaisia.

Kansanteatterin ajalta Turakaisen moniin suuriin rooleihin kuuluivat Gertrude Shakespearen Hamletissa ja nimiosa Dürrenmatin Vanhan naisen vierailussa. Hänen kiitettyihin komediarooleihinsa kuului professorin rouva Rislakin Rumassa Elsassa.

Elsa Turakainen näytteli yli 50 filmissä. Ensimmäisen niistä hän teki jo vuonna 1928.

Turakainen esitti Niskavuoren vanhaa emäntää kahdesti, 1954 Edvin Laineen Niskavuoren Aarnessa ja 1957 Laineen ohjaamassa elokuvassa Niskavuori taistelee. Hänen seesteinen ja harras Loviisansa on suomalaisen elokuvan suuria roolitulkintoja, mutta olihan roolikin komea. Vain Emma Väänänen samassa roolissa piirtyy yhtä ehdottoman komeana ja kirkkaana suomalaisen elokuvan historiasta.

Elsa Turakainen muistetaan myös Suomisen perheen äitinä, jota hän esitti ensin radiosarjassa ja sitten elokuvissa. Mieliinpainuva oli myös Elsa Turakaisen roolisuoritus Oprin elokuvaversiossa. Hän sai Jussin kiukkuisen Akviliinan osasta.

Kun Elsa Turakaista haastateltiin 70-vuotispäivän aattona, hän muisteli vuosiaan teatterissa: "Teatteri on ollut koko elämäni ja sieltä olen saanut iloni ja suruni. Sieltä olen saanut ennen kaikkea työn ilon. Se on ihaninta maailmassa."

Kautta vuosikymmenien häntä on muisteltu hyvin lämpimästi. Elokuvatöihin on mahdollista pureutua takakäteen, mutta jo Viipurin teatterissa näytelty Laahuksen verevä kukkakauppias on säilynyt aikalaisten muistoissa. Myös Pygmalionin Eliza oli nuoren Turakaisen suuria rooleja.

Elsa Turakainen "esittämässä ruhtinattaria magnifique-tyyliin lornjetteineen, mustine tyllihattuineen ja kiiltelevine strutsinsulkineen" on sekin ollut monen operettiesityksen sävähdyttävä juhlistaja.

Elsa Turakainen on ollut suomalaisen näyttelijäntaiteen suuria, juhlittuja taiteilijoita. Hän oli nuori silloin, kun teattereita lietsoi suomalaisen kulttuurin pioneerihenki ja itsenäisyyttä seurannut hiljainen vaurastuminen. Monet teot ja voimannäytöt noina aikoina tuntuvat nykyajasta katsoen jättiläismäisiltä, niin myös Elsa Turakainen.

Ennen ryhtymistään näyttelijäksi Turakainen valmistui laulunopettajaksi. Hän sai monia kunniamerkkejä ja huomionosoituksia. Pro Finlandia -mitali hänelle myönnettiin vuonna 1955.