Muistot    |   Muistot

Bertel Gardberg

Akateemikko ja taiteilija Bertel Gardberg kuoli 23. maaliskuuta 2007 pitkään sairastettuaan Meltolan sairaalassa Karjaalla. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Tammisaaressa 24. elokuuta 1916. Gardberg on Pohjoismaiden tunnetuimpia muotoilijoita ja taidekäsityöläisiä.

Tilaajille
Akateemikko Bertel Gardberg s. 24.08.1916 k. 23.03.2007

Akateemikko ja taiteilija Bertel Gardberg kuoli 23. maaliskuuta 2007 pitkään sairastettuaan Meltolan sairaalassa Karjaalla. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Tammisaaressa 24. elokuuta 1916.

Gardberg on Pohjoismaiden tunnetuimpia muotoilijoita ja taidekäsityöläisiä. Suomessa häntä on usein kutsuttu modernin hopeaseppätaidon isäksi.

Opiskeltuaan Kööpenhaminassa Bertel Gardberg perusti 1949 Helsinkiin työpajan, jossa hän sulatti romuhopeaa ja valmisti niistä hienoja taide-esineitä.

Gardbergin tavaramerkiksi muodostuivat hopea- ja teräsesineet, joihin hän yhdisti puuta, yleensä teakia tai palisanteria. Hänen hopeinen ruokailuvälinesarjansa palkittiin Milanon triennaalissa 1957.

Suuri yleisö tuntee Gardbergin parhaiten hänen 1963 suunnittelemistaan Carelia-aterimista, jotka ovat edelleen tuotannossa.

Samoihin aikoihin Gardberg suunnitteli kirkkohopeita, joissa ylellisyys yhdistyi yksinkertaisuuteen. Ensimmäinen kirkkohopeasarja tuli Malmin kirkkoon. Sittemmin kirkkohopeita tilattiin muuallekin niin että 1990-luvun alussa Gardberg laskeskeli, ettei pääkaupunkiseudulla ole montakaan kirkkoa, jossa ei ole hänen hopeitaan.

1960-luvun lopulla Bertel Gardberg toimi Irlannin Kilkennyn muotoiluopiston taiteellisena johtajana, jonka jälkeen hän perusti ateljeen Pohjan kuntaan.

Gardbergin monipuoliseen tuotantoon kuuluivat lisäksi korut sekä käyttö- ja koriste-esineet, joissa luonnonkivillä oli myöhempinä vuosina keskeinen osa.

Gardberg sai pohjoismaisen taideteollisuuden arvokkaimman kunnianosoituksen, Lunning-palkinnon, 1961. Suomessa hänet nimitettiin taiteen akateemikoksi 1982 monipuolisista ansioista taiteen saralla.

Mieluummin kuin hopeasepäksi Bertel Gardberg kutsuikin itseään taiteilijaksi. Luovassa toiminnassa hänelle olivat kädet kaikki kaikessa:

"Käsien ja aivojen välissä on ihmissydän ja rakkaus työhön", Bertel Gardberg tiivisti taiteilijan työnsä.

Pirkko Santajärvi