Muistot    |   Muistot

Fjodor Hitruk

Animaatioelokuvan mestari Fjodor Hitruk kuoli 3. joulukuuta 2012 Moskovassa. Hän oli 95-vuotias. Hitruk syntyi Tverissä 1. toukokuuta 1917 juutalaisperheeseen juuri ennen vallankumousta. Hitruk opiskeli kaupallista taidetta Stuttgartissa ja graafista suunnittelua Moskovassa.

Tilaajille
Animaatioelokuvien ohjaaja Fjodor Hitruk s. 01.05.1917 k. 03.12.2012

Animaatioelokuvan mestari Fjodor Hitruk kuoli 3. joulukuuta 2012 Moskovassa. Hän oli 95-vuotias. Hitruk syntyi Tverissä 1. toukokuuta 1917 juutalaisperheeseen juuri ennen vallankumousta.

Hitruk opiskeli kaupallista taidetta Stuttgartissa ja graafista suunnittelua Moskovassa. Disneyn Kolme pientä porsasta -elokuva (1933) sai hänet innostumaan animaatiosta.

Hitruk aloitti uransa Sojuzmultfilmillä vuonna 1937, vain vuosi sen perustamisen jälkeen. Siellä hän työskenteli melkein 50 vuotta. Sojuzmultfilm oli maailman suurimpia animaatiostudioita ja tarjosi ainakin taiteellisen haasteen Disneylle, joka hallitsi animaation maailmanmarkkinoita.

Aluksi Hitruk työskenteli animaattorina muiden elokuvissa. Ohjaajana hän aloitti vuonna 1962.

Esikoinen Erään rikoksen tarina menestyi heti. Se oli satiiri aikuisille. Neuvostoliiton suojasää mahdollisti animaation kehityksen yhteiskunnalliseen suuntaan.

Hitrukista tuli neuvostoanimaation isähahmo. Hänen elokuvistaan Mies kehyksissä (1966) kuvasi virkailijaa byrokratian oravanpyörässä ja Othello 67 (1967) tyylitteli Shakespearen näytelmän minuutissa.

Elokuvien maailmalle irvaileva Film, Film, Film (1968) palkittiin Tampereen lyhytelokuvafestivaalilla ja vieraantumisen kuvaus Saari (1973) sai Cannesissa Kultaisen palmun lyhytelokuvien sarjassa.

Vieraillessaan Tampereen lyhytelokuvajuhlilla vuonna 2000 Hitruk sanoi, että hänen tehtävänsä elokuvantekijänä oli puolustaa pieniä ihmisiä. Sen näkökulman hän toteutti usein häikäisevän kokeellisella kerronnalla.

Venäjällä suuri yleisö muistaa Hitrukin parhaiten Nalle Puh -trilogiasta, jonka hän ohjasi 1969-72. Siinä hän loi A.A. Milnen hahmoista oman tulkintansa. Se poikkesi niin kirjojen kuvittaja E.H. Shepardin kuin Disneyn tyylistä, mutta oli melko uskollinen Milnen hengelle.

Hitruk lopetti ohjaamisen vuonna 1984, mutta vielä vuonna 1993 hän perusti kolmen muun veteraanin kanssa Shar-studiokoulun, jossa on haudottu venäläisen animaation seuraavia sukupolvia.

Harri Römpötti