Muistot    |   Muistot

Armas Vuoristo

Jyväskylän maaseurakunnan eläkkeellä ollut kirkkoherra, rovasti Armas Vuoristo kuoli 29. lokakuuta 2004 Jyväskylän maalaiskunnan Palokassa 75-vuotiaana. Hän syntyi Helsingissä 4. elokuuta 1929 ja eli nuoruutensa Töölönlahden ja Punavuoren maisemissa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Helsingin normaalilyseosta 1951.

Tilaajille
Rovasti Armas Vuoristo s. 04.08.1929 k. 29.10.2004

Jyväskylän maaseurakunnan eläkkeellä ollut kirkkoherra, rovasti Armas Vuoristo kuoli 29. lokakuuta 2004 Jyväskylän maalaiskunnan Palokassa 75-vuotiaana. Hän syntyi Helsingissä 4. elokuuta 1929 ja eli nuoruutensa Töölönlahden ja Punavuoren maisemissa.

Ylioppilaaksi hän kirjoitti Helsingin normaalilyseosta 1951. Sodan jälkeisinä vuosina Armas Vuoristo juurtui seurakunnan poikakerhoihin ja toimi myöhemmin opiskelujensa ohella nuorisotyöntekijänä niin Johanneksen kuin Helsingin pitäjän seurakunnassa.

Piispa Eero Huovinen mainitsee Pappi-kirjassaan Armas Vuoriston 50-luvulla vetämän poikakerhon: "Agricolan kirkossa vintiöitä oli kirkon takasali ja krypta täynnä, Reijo Käkelä ja minä satojen muiden mukana."

Pappisvihkimyksen jälkeen Vuoristo jatkoi Helsingin pitäjän seurakunnassa työtä nuorten parissa 1958–64. Nuorisopappina hän vaikutti monen uuden lippukunnan syntyyn.

Vuoristo hakeutui ensimmäisten joukossa kirkon yhteiskunnallisen työn alkuaikojen koulutukseen, teollisuusseminaariin. Oppi oli pian tarpeen, sillä Vuoristo valittiin Jyväskylän kupeessa sijaitsevan teollisuusyhteisön Säynätsalon kirkkoherraksi 1964.

Vuoristolla oli näky avarasta kansankirkosta, joka voi olla sillanrakentaja eri yhteiskuntapiirien välillä.

Armas Vuoristo valittiin Jyväskylän maaseurakunnan kirkkoherraksi 1974, ja virasta hän jäi eläkkeelle 1992.

Maaseurakunnan pääkirkko, Jyväskylän kaupungin alueella oleva Taulumäen kirkko, yhdisti maantieteellisesti hajanaista seurakuntaa, mutta Vuoriston johdolla seurakuntatyön painopiste siirtyi entistä enemmän taajamiin Vaajakoskelle, Tikkakoskelle ja Palokkaan.

Vuoristo oli Pappisliiton hallituksen jäsen 1970-luvulla, ja hän toimi vuosikymmenten ajan sotainvalidien veljespappina.

Armas Vuoristo toimi pitkään Jyväskylän ekumeenisen rukousviikon parissa, ja hän kokosi yhteen myös eläkepappien joukkoa.

Vuoristo oli intohimoinen historian harrastaja. Eläkkeellä ollessaan hän viimeisteli yliopistollista jatkotutkintoa.

 

Arto Viitala
Kirjoittaja on Jyväskylän maaseurakunnan vt. kirkkoherra.