Muistot    |   Muistot

Antti Kustaa Tiitu

Agronomi, maatalous- ja metsätieteiden maisteri Antti Kustaa Tiitu kuoli 4. tammikuuta 2010 Helsingissä. Hän oli 101-vuotias, syntynyt 30. syyskuuta 1908 Lapualla maalaistalon poikana. Tiitu kirjoitti ylioppilaaksi Lapuan yhteiskoulusta 1930. Hän valmistui Helsingin yliopistosta 1937 agronomiksi suoritettuaan maisterintutkinnon pääaineenaan maanviljelys- ja kotieläinoppi.

Tilaajille
Agronomi Antti Kustaa Tiitu s. 30.09.1908 k. 04.01.2010

Agronomi, maatalous- ja metsätieteiden maisteri Antti Kustaa Tiitu kuoli 4. tammikuuta 2010 Helsingissä. Hän oli 101-vuotias, syntynyt 30. syyskuuta 1908 Lapualla maalaistalon poikana.

Tiitu kirjoitti ylioppilaaksi Lapuan yhteiskoulusta 1930. Hän valmistui Helsingin yliopistosta 1937 agronomiksi suoritettuaan maisterintutkinnon pääaineenaan maanviljelys- ja kotieläinoppi.

Tiitu aloitti uransa Maatalouskoelaitoksen tutkijana 1936 ja toimi sen jälkeen karjanhoidon ja maatalouden ohjaustehtävissä. Työt veivät häntä etenkin ympäri Etelä-Pohjanmaata, jonka hän tunsi pian kuin omat taskunsa.

Kutsu kävi kuitenkin Helsinkiin, kun Tiitu 1945 nimitettiin Valtion Viljavaraston hankintaosaston päälliköksi. Sodan jälkeistä Suomea uhkasi nälänhätä, mutta asiasta vaiettiin julkisuudessa yleisen hysterian välttämiseksi. Tiitu kehitti nopeasti maanlaajuisen tasaus- ja jakelujärjestelmän, jonka ansiosta syötävää riitti kaikille suomalaisille.

Hankintaosaston johtajana Tiitu järjesti sodan jälkeen muonitukset kaikkiin valtion laitoksiin. Myöhemmin työ sisälsi lähinnä neuvotteluja ja sopimuksien laadintaa eri puolilla Suomea. Työssään Tiitu oli oivaltava organisoija ja diplomaattinen mutta määrätietoinen neuvottelija.

Tiitu jäi eläkkeelle 1972, mutta jatkoi yhä isännöitsijän tehtäviä kotitalossaan. Hän toimi isännöitsijänä Paavo Nurmen 1945 rakennuttamassa kerrostalossa Mannerheimintiellä kaikkiaan 32 vuotta.

Eläkepäivinään Tiitu uurasti kesäpaikassaan Lohjalla, jonne hän oli raivannut tontin ja rakentanut mökin 1950-luvulla. Hän kutsui itseään "asfalttiviljelijäksi" ja osoitti huumorintajuaan niin työelämässä kuin perheensäkin parissa.

Tiitu harrasti liikuntaa päivittäin ja eli muutenkin terveellisesti. Vielä 101-vuotiaanakin hän teki kävelylenkkejä, hoiti raha-asiat ja kaupassakäynnit sekä laati oman metsäpalstansa hakkuu- ja ojitussuunnitelmat.

Leena Tiitu