Muistot    |   Muistot

Terhi Niinikoski

Viestintäpäällikkö, filosofian maisteri Terhi Niinikoski kuoli 23. joulukuuta 2003 vaikeaan sairauteen Kuusankosken aluesairaalassa. Hän oli 58-vuotias, syntynyt 26. syyskuuta 1945 Jyväskylässä. Terhi Niinikoski tuli ylioppilaaksi Viitaniemen yhteiskoulusta 1965 ja valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 1971.

Tilaajille
Viestintäpäällikkö Terhi Niinikoski s. 26.09.1945 k. 23.12.2003

Viestintäpäällikkö, filosofian maisteri Terhi Niinikoski kuoli 23. joulukuuta 2003 vaikeaan sairauteen Kuusankosken aluesairaalassa. Hän oli 58-vuotias, syntynyt 26. syyskuuta 1945 Jyväskylässä.

Terhi Niinikoski tuli ylioppilaaksi Viitaniemen yhteiskoulusta 1965 ja valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 1971.

Vuoden 2003 alkupuolella todettu aivokasvain pysäytti Niinikosken uran valtionhallinnossa, jota hän ennätti palvella runsaat 30 vuotta tiedottajana, projektien ja kampanjoiden vetäjänä sekä kouluttajana.

Tiedotustyön Niinikoski aloitti posti- ja lennätinhallituksessa 1970–75. Avioliiton myötä hän muutti Kymenlaaksoon ja työskenteli aluksi maaherran sihteerinä sekä läänin tiedottajana.

Kymen lääninhallituksen päätoimisena tiedotussihteerinä ja -päällikkönä hän oli 1977–97, minkä jälkeen hän toimi vielä lyhyen ajan tiedotuspäällikkönä Etelä-Suomen lääninhallituksessa. Kaakkois-Suomen TE-keskuksen viestintäpäälliköksi hänet nimitettiin 1998.

Vuosina 1996–97 hän työskenteli sisäasiainministeriössä lääninuudistuksen johtoryhmässä vastaten viestintään ja koulutukseen liittyvistä tehtävistä.

Tultuaan Kymen lääninhallitukseen 1976 Niinikoski vauhditti ja kehitti paitsi oman virastonsa myös muiden lääninhallitusten tiedotustoimintaa laatimalla muun muassa yhtenäiset tiedotusohjeet sekä luennoimalla tiedotustyöstä eri puolilla Suomea valtion virastoissa ja valtion koulutuskeskuksessa.

Niinikoskella oli taito ottaa asioista selvää ja välittää tieto toisille. Hänen oli helppoa tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja luoda laaja kontaktiverkko paitsi kaakkoissuomalaisten myös valtakunnantason vaikuttajien piirissä.

Alansa ammattilaisena hänet kutsuttiin sekä naisosallistujana että luennoitsijana puolustusvoimien järjestämiin tiedotusalan kertausharjoituksiin sekä sotakorkeakoulun erikoiskursseille ja alueellisille maanpuolustuskursseille.

Niinikoski oli Valtionhallinnon tiedottajat ry:n perustajajäseniä ja toimi aktiivisesti sen hallituksessa 70-luvulla kehitettäessä valtion eri hallinnonhaarojen tiedotustoimintaa. Muutettuaan Kymenlaaksoon hän antoi aikaansa yhdistyksille, jotka tukevat lasten ja nuorten toimintaa.

Opin tuntemaan Terhi Niinikosken tehokkaana ja avoimena, aidosti työlleen sitoutuneena virkahenkilönä, joka ei ollut vain tiedottaja vaan aina vuorovaikutukseen valmis kommunikoija.

Hän oli myös mieliinpainuva yhdistelmä lämmintä perheenäitiä, avantouintiin kiitävää urheilijatarta, musiikista ja kirjallisuudesta kiinnostunutta kulttuuripersoonaa, pontevaa yhdistysihmistä.

Hän ennätti iloita tasavallan presidentin viime itsenäisyyspäivänä myöntämästä Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkistä. Aiemmin hänelle oli myönnetty Suomen Leijonan ritarimerkki sekä maanpuolustusmitali ja väestönsuojelun ansiomitali.

 

Riitta Uosukainen
Kirjoittaja on eduskunnan pitkäaikainen puhemies ja Terhi Niinikosken ystävä.