Muistot    |   Muistot

Pentti Ahmas

Oikeustieteen tohtori, kihlakunnantuomari Pentti Ahmas kuoli Helsingissä 21. helmikuuta 2011. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Kurikassa 19. joulukuuta 1920. Ahmas kävi koulunsa kotikaupungissaan Vaasassa, josta lähti vapaaehtoisena talvisotaan. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Vaasan suomalaisessa yhteiskoulussa asemasodan aikaan 1942 ja osallistui sen jälkeen tykistössä vaasalaispatteristossa jatkosodan taisteluihin Karjalan Kannaksella.

Tilaajille
Oikeustieteen tohtori Pentti Ahmas s. 19.12.1920 k. 21.02.2011

Oikeustieteen tohtori, kihlakunnantuomari Pentti Ahmas kuoli Helsingissä 21. helmikuuta 2011. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Kurikassa 19. joulukuuta 1920.

Ahmas kävi koulunsa kotikaupungissaan Vaasassa, josta lähti vapaaehtoisena talvisotaan. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Vaasan suomalaisessa yhteiskoulussa asemasodan aikaan 1942 ja osallistui sen jälkeen tykistössä vaasalaispatteristossa jatkosodan taisteluihin Karjalan Kannaksella. Sotilasarvoltaan hän oli yliluutnantti.

Sotien jälkeen Ahmas valmistui Helsingin yliopistosta lakitieteen kandidaatiksi 1950. ja sai kaksi vuotta myöhemmin varatuomarin arvon. Hän toimi mm. asianajajana Vaasassa Bouchtin asianajotoimistossa ja Vaasan maanjako-oikeuden puheenjohtajana. sekä hovioikeudessa useissa eri tehtävissä kunnes hänet nimitettiin hovioikeudenneuvokseksi 1962. Hän toimi Muhoksen ja Lohtajan tuomiokunnan tuomareina sekä Espoon tuomiokunnan kihlakunnantuomarina, josta hän siirtyi eläkkeelle 1988.

Virkaurallaan hän toimi useissa yhteyksissä oikeusministeriön asiantuntijana lainvalmistelussa ja mm. Lapuan räjähdysonnettomuuden korvauslautakunnan puheenjohtajana. Hänelle myönnettiin Suomen leijonan ritarikunnan komentajamerkki 1971.

Ahmas oli aktiivinen toimija oman ammattialansa yhdistyksissä. Hän oli Suomen tuomariliiton ja Suomen lakimiesliiton hallituksen jäsen sekä Suomen kihlakunnan- ja käräjätuomarien yhdistyksen puheenjohtaja 1980–1986. Keskustelevuus oli hänelle tyypillistä. Hän oli aktiivinen kannanottaja, jonka artikkeleita ja mielipidekirjoituksia julkaistiin useissa lehdissä.

Virkauransa jälkeen Pentti Ahmas teki toisen uran. Aluksi hän hoiti pitkään taloyhtiönsä isännöitsijän tehtävää, josta syntyi taloyhtiön 100-vuotiskirja, Jugendtalo Säätytalon puistossa. Lisäksi hän jatkoi opintojaan Helsingin yliopiston oikeustieteen jatko-opiskelijana, ja väitteli oikeushistoriasta tohtoriksi 2005, 84-vuotiaana.

Hänen elämänsä yksi keskipiste oli huvila Öjassa Kokkolassa. Eläkevuosina siellä vietetyt kesät antoivat puhtia ja toivat tervetullutta vaihtelua kaupunkielämään.

Hänen hyvän kuntonsa ja jaksamisensa salaisuus oli runsas liikkuminen ja tennis, jota hän harrasti 60 vuotta. Tennismailat kulkivat mukana myös lukuisille ulkomaanmatkoille, joita perhe teki yhdessä aina 1950-luvulta saakka.

Musiikki oli tenniksen ohella lähellä hänen sydäntään. Opiskeluaikojen keikkapianistista tuli kotipianisti ja Ylioppilaskunnan Laulajissa vietetyt kuorolaisvuodet pitivät yllä jatkuvaa kiinnostusta elävään musiikkiin.

Pentti Ahmas oli luonteeltaan tasapainoinen ihminen, joka ratkaisi asiat käytännöllisesti mielessään siten, että ne eivät jääneet vaivaamaan. Hän oli hyväntuulinen ja positiivinen henkilö, jonka sovinnollinen ja tyynnyttelevä ote antoi muille tukea.

Kristina Ahmas
Kirjoittajat ovat edesmenneen tytär ja vävy.