Muistot    |   Muistot

Uuno Erkki Moisala

Liikkeenjohdon asiantuntija, kirjailija ja tutkija Uuno Erkki Moisala kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 4. maaliskuuta 2011 Espoossa. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Paavolassa 9. maaliskuuta 1923. Moisala solmi avioliiton Aili Marian (o.s. Keskitalo) kanssa 1945 ja heille syntyi neljä lasta.

Tilaajille
Liikkeenjohdon asiantuntija Uuno Erkki Moisala s. 09.03.1923 k. 04.03.2011

Liikkeenjohdon asiantuntija, kirjailija ja tutkija Uuno Erkki Moisala kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 4. maaliskuuta 2011 Espoossa. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Paavolassa 9. maaliskuuta 1923.

Moisala solmi avioliiton Aili Marian (o.s. Keskitalo) kanssa 1945 ja heille syntyi neljä lasta.

Hän palveli sotapoikana talvisodassa, astui varsinaiseen asepalveluun 1942, kävi Upseerikoulun 1943 ja taisteli JR11:ssa joukkueenjohtajana. Hän osallistui vielä Lapin sotaan syksyllä 1944.

Moisala valmistui ylioppilaaksi yksityisoppilaana Oulun lyseosta 1945, opiskeli työn ohessa maisteriksi ja valmistui valtiotieteen tohtoriksi 1975.

Helsingin yliopistossa hän toimi useita vuosia hallinto-opin dosenttina vuodesta 1977 alkaen.

Moisala julkaisi 1959 yhdessä O.E. Jääskeläisen kanssa ensimmäisen Suomen olosuhteisiin sovelletun tiedotustoiminnan oppikirjan nimeltä Tiedota oikein.

Hän kirjoitti lukuisia historiikkeja, esimerkiksi Puhelinlaitosten liitolle sekä Autoalan keskusliitolle.

Vuonna 1988 valmistui yhdessä Pertti Alasen kanssa toimitettu Kun hyökkääjän tie suljettiin, jossa ensimmäistä kertaa tarkasteltiin Karjalan kannaksella sotineen suomalaisen sotilaan profiilia veteraanitutkimuksen ja neuvostolähteiden valossa.

Organisaatioiden johtamisen saralla Moisalan intohimona oli niin sanotun aktiivi-ihminen-käsitteen tutkiminen ja tämän tiedon soveltaminen modernissa liikkeenjohdossa.

Pitkän uransa aikana Moisala toimi muun muassa Yksityisyrittäjäin liiton toimitusjohtajana, Helsingin Talouskaupan ja Suomen Tupakan markkinointi- ja mainospäällikkönä ennen ryhtymistään itsenäiseksi yrittäjäksi 1965. Hän toimi yli 30 vuotta itsenäisenä liikkeenjohdon asiantuntijana ja oli tuomassa laatupiirejä Suomeen kauppa- ja teollisuusministeriön tukemana jo 1980.

Laatupiireistä kasvoi vähitellen Kokonaisvaltainen laatujohtaminen -järjestelmä, jota on sovellettu lukuisissa suomalaisissa yrityksissä ja muissa työyhteisöissä 1980-luvulta lähtien. Moisalan mukaan "duunarillakin on aivot", ja siksi osallistuva johtaminen edellytti ja suorastaan vaati menestyäkseen koko henkilöstön mukanaoloa työyhteisön aktiivisessa kehittämistyössä.

Vuonna 1977 julkaistiin faktaa ja fiktiota sulauttava poliittinen satiiriteos Presidenttipeli. Kirjassa kuvataan peitenimien avulla todellisten poliitikkojen toimintaa fiktiivisessä tilanteessa, jossa haetaan seuraajaa Urho Kekkoselle. Kirjasta jäi yleiseen keskusteluun käsite presidenttipeli.

U.E. Moisala osallistui hyvin aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun erityisesti työelämän ja veteraanien asioissa ja hän oli myös ahkera kannanottaja eri lehtien palstoilla.

Aarni Moisala
Kirjoittajista Kari Ropponen oli U.E. Moisalan työtoveri, Aarni Moisala työpari ja poika.