Muistot    |   Muistot

Eero Halonen

Suomalaisen instrumentointialan ja metrologian pioneeri Eero Halonen kuoli 73-vuotiaana 19. kesäkuuta Pietarsaaressa. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 12. toukokuuta 1936 Kotkassa. Halonen valmistui instrumenttiteknikoksi Helsingissä 1962. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli Rikkihappo Oy:n, nykyisen Kemiran, Kokkolan tehtailla ensimmäisenä automaatiomiehenä.

Tilaajille
Instrumentointialan vaikuttaja Eero Halonen s. 12.05.1936 k. 19.06.2009

Suomalaisen instrumentointialan ja metrologian pioneeri Eero Halonen kuoli 73-vuotiaana 19. kesäkuuta Pietarsaaressa. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 12. toukokuuta 1936 Kotkassa.

Halonen valmistui instrumenttiteknikoksi Helsingissä 1962. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli Rikkihappo Oy:n, nykyisen Kemiran, Kokkolan tehtailla ensimmäisenä automaatiomiehenä. 1970-luvulla hän rakensi Schaumanin koivulinjaa Pietarsaareen. Koivulinjan aloittamisen viivästyessä hän perusti oman ongelmanratkaisuryhmän testaamaan erilaisia erityisesti prosessiautomaatiossa käytettäviä instrumentteja.

Jo Schaumanilla ollessaan Halonen oli 1975 perustamassa kalibrointiyritys Beamexia. Hän onnistui kansainvälistämään yrityksen. Beamexia pidettiinkin yrityksenä, jonka kanssa on helppo ja mukava tehdä bisnestä. Se tuli pienestä, poliittisista rasitteista vapaasta maasta, jossa osataan automaatiota ja sen soveltaminen.

Tasavallan presidentin vientipalkinnon Beamex sai 1989.

Laadussapito oli uudissana, jonka Halonen otti yrityksensä perustamisaikoina käyttöön. Se tarkoittaa, että prosessien mittaus- ja säätöpiireille määritellään niiden suoritustavoitteet eli laatutavoite, sekä keinot sen saavuttamiseksi.

Halonen oli alusta alkaen mukana alan järjestöjen toiminnassa, muun muassa Suomen Mittaus- ja Säätöteknillisessä yhdistyksessä. Hän toimi myös Metrologian neuvottelukunnan puheenjohtajana ja Mittatekniikan keskuksen johtokunnan puheenjohtajana.

Ari Kukkonen
Kirjoittajat ovat Eero Halosen ystäviä ja kollegoja.