Muistot    |   Muistot

Russ Meyer

Rohkea ja karkea elokuvaohjaaja-tuottaja Russ Meyer kuoli 18. syyskuuta 2004 keuhkokuumeeseen kotonaan Hollywoodissa. Hän oli 82-vuotias, syntynyt 21. maaliskuuta 1922 Oaklandissa Kaliforniassa. Meyer oli rehellisten roskaelokuvien kenties maineikkain ja erikoisin maakari.

Tilaajille
Elokuvaohjaaja-tuottaja Russ Meyer s. 21.03.1922 k. 18.09.2004

Rohkea ja karkea elokuvaohjaaja-tuottaja Russ Meyer kuoli 18. syyskuuta 2004 keuhkokuumeeseen kotonaan Hollywoodissa. Hän oli 82-vuotias, syntynyt 21. maaliskuuta 1922 Oaklandissa Kaliforniassa.

Meyer oli rehellisten roskaelokuvien kenties maineikkain ja erikoisin maakari. Hänen vaikutuksensa eksploitaatiofilmeihin ja mutkien kautta valtavirtaelokuvienkin tabujen rikkomiseen oli hyvin suuri – erityisesti ohjaaja John Waters on ylistänyt Russ Meyeria kaikkien aikojen ykkösekseen.

Hollywood-studioiden ulkopuolella toimineet elokuvantekijät hakivat 1950-luvun lopulla konsteja yleisöön meneviin aiheisiin. Entinen Playboy-valokuvaaja Meyer osui ensi kerran menestyssuoneen tirkistely- ja nudistifilmeillä, joiden alastomuus vaikuttaa toki tänä päivänä melko kesyltä.

Meyerin elokuville oli vähemmän arvokkaissa amerikkalaisteattereissa kova kysyntä, ja jotain kantautui Suomeenkin asti, kuten hillbilly-revittely Lornaliikaa yhdelle miehelle (1964).

Meyerin filmejä alkoi pian leimata hänen fiksaationsa yliluonnollisen kookkaisiin rintoihin (Vixen, 1968, Beneath The Valley Of The Ultravixens, 1979).

Hän oli vuosien kuluessa aviossa muutamien näyttelijöidensä kanssa, muun muassa Kitten Natividadin.

Yhtälö ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, että Meyerin elokuvat koostuisivat ainoastaan härskistä esineellistämisestä.

Ohjaajan hätkähdyttävin työ Faster, Pussycat! Kill! Kill! (1965) flirttaili väkivallalla, jota toteutti syrjätiellä ajava rajujen amatsonien trio. Etenkin tämä filmi on vaihtoehtoisen jenkkileffan pysyvimpiä kulttiklassikoita.

Meyerin vain parissa syrjähypyssä isojen studioiden palvelukseen linja oli kevyesti riehakas seksikomedia. (Nukkelaakson amatsonit, 1970, Up!, 1976).

Suomessa Meyerin "meijerielokuviksikin" sanottuja fiktioita on nähty laajemmin vasta 1999, jolloin Nelonen toi televisioon yli kymmenen elokuvan sarjan.

Uutisia Meyerista oli luettu meillä aikaisemmin lähinnä Sex Pistolsin yhteydessä 1970-luvulla. Punkyhtyeen manageri palkkasi Meyerin ohjaamaan bändistä elokuvan työnimellä Who Killed Bambi? Filmi ei lopulta valmistunut, vaikka piirteitä siitä on Pistols-elokuvassa The Great Rock'n Roll Swindle.

 

Jussi Karjalainen