Muistot    |   Muistot

Aili Montonen-Rinne

Ohjaaja ja näyttelijä Aili Montonen-Rinne kuoli 15. heinäkuuta 2008 Helsingissä 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt 18. lokakuuta 1916 Kotkassa. Montonen-Rinne sai ensikosketuksen teatteriin lapsena Kotkan teatterissa, jossa hänen isänsä oli näyttämömestarina.

Tilaajille
Ohjaaja Aili Montonen-Rinne s. 18.10.1916 k. 15.07.2008

Ohjaaja ja näyttelijä Aili Montonen-Rinne kuoli 15. heinäkuuta 2008 Helsingissä 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt 18. lokakuuta 1916 Kotkassa.

Montonen-Rinne sai ensikosketuksen teatteriin lapsena Kotkan teatterissa, jossa hänen isänsä oli näyttämömestarina.

Myöhemmin hän kävi Turun suomalaisen tyttökoulun ja aloitti lauluopinnot. Suomen näyttämöopiston hän suoritti 1938–40, minkä jälkeen hän sai ensimmäisen kiinnityksensä Vallilan työväennäyttämölle.

Jatkosodan aikana Montonen-Rinne työskenteli Tampereen teatterissa, mutta työteliäitä olivat myös kiertueet rintamilla. Seuraavat puolitoista vuosikymmentä hän näytteli keskeisiä rooleja teattereissa Porista ja Turusta Joensuuhun.

Aili Montonen solmi avioliiton näyttelijä Tommi Rinteen kanssa 1948. Kun perhe alkoi kasvaa, hän jätti vakinaisen teatterityön. Viimeinen kiinnitys oli nykyisessä Helsingin kaupunginteatterissa. Sen jälkeen hän teki muun muassa Suomen-kiertueita Joel Rinteen ja Lasse Pöystin kanssa.

Myös opetustyö oli keskeinen osa Aili Montonen-Rinteen työuraa. Hän ohjasi ja opetti teatteri-ilmaisua lukioissa ja erilaisissa opistoissa. Hän tunsi sekä aikuisten että nuorten erilaisista lähtökohdista kumpuavan innostuksen näyttämötyöhön ja osasi ohjata sitä.

Vuonna 1963 hänet kutsuttiin johtamaan vastaperustettua Tapiolan nuorisoteatteria. Työskentely nuorten ja varttuneiden harrastelijoiden parissa sai Montonen-Rinteen pohtimaan itseilmaisun merkitystä, ja asiaan perehdyttyään hänestä tuli luovan ilmaisun opetuksen uranuurtajia Suomessa.

Aili Montonen-Rinteen työtarmon ja sosiaalisen taidon perustana oli toisten ottaminen vakavasti. Hän ei lannistunut vaikeuksista, vaan säteili valoa ja huumorin lämpöä.

Harrastuksekseen Montonen-Rinne mainitsi "maan ja matkustamisen". Se piti paikkansa: hän oli aina liikkeessä.

 

Tapio Markkanen
Kirjoittaja on Aili Montonen-Rinteen oppilas ja ystävä.