Muistot    |   Muistot

Pentti Hautala

Karvian ensimmäinen kunnanjohtaja Pentti Hautala kuoli pitkään sairastettuaan 19. toukokuuta 2012 Ulvilassa. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Karvian Sarankylässä 3. huhtikuuta 1935. Hautala oli johtajana koko kansan Pentti. Jos ihmisillä oli pulma, niin ratkaisuksi neuvottiin: "Kysy Hautalan Pentiltä.

Tilaajille
kunnanjohtaja Pentti Hautala s. 03.04.1935 k. 19.05.2012

Karvian ensimmäinen kunnanjohtaja Pentti Hautala kuoli pitkään sairastettuaan 19. toukokuuta 2012 Ulvilassa. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Karvian Sarankylässä 3. huhtikuuta 1935.

Hautala oli johtajana koko kansan Pentti. Jos ihmisillä oli pulma, niin ratkaisuksi neuvottiin: "Kysy Hautalan Pentiltä." Näin oli kunnansihteerikaudella alkaen 1960 ja sitten kunnanjohtajana 1973-1996.

Sosionomin opinnot Hautala suoritti Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa Helsingissä.

Karviassa Hautalan työvuosina teollisten työpaikkojen määrä kasvoi valtavasti. Maatalouspitäjään tuli 60- ja 70-luvuilla metalliteollisuutta ja puun jatkojalostusta. Hautalan jäädessä eläkkeelle toimittaja Aulis Alatalo luonnehti näin: "Hautala puhuu kuin eteläpohojalainen, kuuntelee asiaansa selittäviä kuin hämäläinen, ajattelee yhtä itsellisesti kuin satakuntalainen ja rämäyttää kuin karjalainen."

Urheilu oli Hautalalle hyvin tärkeää. Lajikirjo oli monipuolinen: Pirkan Hiihto (90 km) neljällä eri vuosikymmenellä, sadan metrin juoksu, kiekonheitto, painonnosto, sulkapallo ja lentopallo. Rakkaimmassa lajissa, pesäpallossa hän toimi pitkään SM-tason tuomarina.

Peleissä sattui tulikuumia tilanteita. Kerran Seinäjoella tuhatpäinen yleisö kävi kuumana kuin hellan koukku. Hautala lohkaisi mikrofoniin tilanteesta nokkelan selvityksen, ja pienen viiveen jälkeen hetki aiemmin naama punaisena huutaneet nauraa höröttivät.

Oma pelaajaura alkoi jo 13-vuotiaana Karvian Kirin miesten joukkueessa. Mieskuorossa hän vaikutti pitkään ja eläkepäivillään vielä näyttelikin. Kesäteatterin vastanäyttelijöille tuli joskus haastavia tilanteita, koska Pentti "tykkäsi pistää välillä vähän omiaan". Harrastuksiin kuului myös Lions-toiminta. Hänelle myönnettiin Suomen Leijonan Ritarikunnan ansiomerkki. Sotilasarvoltaan hän oli luutnantti.

Elämän pesäpallokentillä Hautalalla oli täpäriä paikkoja. Auto-onnettomuus 1960-luvulla oli aiheuttaa palon ykköselle. 1974 hän oli Tampereelle pudonneessa lentokoneessa ja selvisi kakkospesälle. 2000-luvulla isosta leikkauksesta hän porhalsi kolmoselle ja kiersi komeasti koko kentän kotipesään saakka.

Pasi Hautala
Kirjoittaja on Pentti Hautalan poika.