Muistot    |   Muistot

Eero Yrjönen

Diplomi-insinööri Eero Yrjönen kuoli 18. heinäkuuta 2011 Oulussa.  Hän oli kuollessaan 93-vuotias, syntynyt 18. tammikuuta 1918 Vehkalahdella sahanomistajan poikana. Valmistuttuaan diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta Eero Yrjönen tuli vuonna 1945 käyttöinsinööriksi Oulu Oy:n puusepäntehtaalle Pateniemeen.

Tilaajille
Diplomi-insinööri Eero Yrjönen s. 18.01.1918 k. 18.07.2011

Diplomi-insinööri Eero Yrjönen kuoli 18. heinäkuuta 2011 Oulussa.  Hän oli kuollessaan 93-vuotias, syntynyt 18. tammikuuta 1918 Vehkalahdella sahanomistajan poikana.

Valmistuttuaan diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta Eero Yrjönen tuli vuonna 1945 käyttöinsinööriksi Oulu Oy:n puusepäntehtaalle Pateniemeen.  Tästä alkoi 35 vuotta kestänyt ura Oulu-yhtiön mekaanisen metsäteollisuuden parissa.  Hänet nimitettiin Pateniemen sahan isännöitsijäksi 1947.

Myöhemmin tehtävä laajeni käsittämään myös yhtiölle hankitun Puusepäntehtaan ja Hyrynsalmen sahan johtotehtävät.  Yrjönen nimitettiin yhtiön mekaanisen metsäteollisuuden johtajaksi 1963.  Tässä tehtävässä hän vastasi myös 1970 perustetun lastulevytehtaan käynnistämisestä ja sen johdosta. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1980.

Eero Yrjönen oli arvostettu ammattimies alallaan, ja hän osallistui aktiivisesti saha- ja puuteollisuuden järjestötoimintaan muun muassa lukuisien yhteisöjen hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana sekä esitelmöitsijänä ja asiantuntijana.

Merkittävän panoksensa alan tekniikkaan hän antoi  kehittämällä ensimmäisenä koko maailmassa sahatavaran pituuslajiteltujen pakettien lastauksen korvaamaan aikaisemmin käytetyn, paljon työvoimaa vaatineen irtolastauksen.  Tänä päivänä pakettilastausta käyttävät kaikki sahatavaran viejät. Sahateollisuuden vientimarkkinointiin hän osallistui itse aktiivisesti pitämällä tiivistä yhteyttä ulkomaisiin asiakkaisiin säännöllisillä molemminpuolisilla vierailulla.

Yrjönen asui perheineen Pateniemen saha-alueella ja osallistui vanhan patruunan tavoin ahkerasti sahayhteisön elämään. Hän tunsi kaikki ja hänet tunnettiin.  Aivan viimeisiin aikoihin asti hänellä oli tapana aloittaa lauantaiaamupäivä kahvilla Oulun kauppahallissa, ja hyvin usein tuli joku vanha sahalainen häntä tervehtimään kysyen: ”Muistaako Isännöitsijä minut vielä?”

Sahateollisuuden perinteiden vaalimiseksi hän pani alulle Pateniemen sahamuseon, joka nyt on yksi Oulun kaupungin virallisista museoista.

Eero Yrjönen on saanut tunnustuksena toiminnastaan 4. luokan Vapaudenristin tammenlehvän kera, 4. luokan Vapaudenristin miekkojen kera, Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin sekä Suomen Urheilun hopeisen ansiomitalin.

Hän oli Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistyksen, Merikosken Rotaryklubin ja Oulun Kauppaklubin kunniajäsen.  Hän palveli molemmissa sodissa pioneeri- ja tiedustelu-upseerina ja oli sotilasarvoltaan kapteeni.

Musiikki oli Yrjösen sydäntä lähellä. Hän lauloi vuosikymmenet Polyteknikkojen kuoron, Pohjan Laulun ja myöhemmin Oulun sotaveteraanikuoron riveissä.

Rotarytoiminta oli Eero Yrjöselle hyvin läheinen harrastus. Hän oli vuonna 1953 perustetun Merikosken Rotaryklubin viimeinen perustajajäsen, klubin presidentti vuosina 1963-64 ja piirigovernor vuosina 1983-84. Hänet kutsuttiin klubinsa kunniajäseneksi 1992.

Eero Yrjösen ystävät muistavat hänet rehtinä työtoverina ja esimiehenä sekä hyväntahtoisena, aina kohteliaana ja ystävällisenä herrasmiehenä.

 

 

Juhani Lares
Kirjoittaja on Eero Yrjösen ystävä ja työtoveri.