Muistot

Hannu Salokorpi

Tohtori Hannu Salokorpi kuoli vaikeaan sairauteen 6. toukokuuta 2013 kotonaan Kurikan Jurvassa. Hän oli 61-vuotias, syntynyt 26. kesäkuuta 1951 Nurmossa. Salokorpi tuli syksyllä 1971 Helsinkiin opiskelemaan teologiaa ja joutui keskelle poliittista kahinaa. Taistolaisjohtoinen Akateeminen Sosialistiseura ASS hallitsi keskustelua yliopistolla.

Tilaajille
tohtori Hannu Salokorpi s. 26.06.1951 k. 06.05.2013

Tohtori Hannu Salokorpi kuoli vaikeaan sairauteen 6. toukokuuta 2013 kotonaan Kurikan Jurvassa. Hän oli 61-vuotias, syntynyt 26. kesäkuuta 1951 Nurmossa.

Salokorpi tuli syksyllä 1971 Helsinkiin opiskelemaan teologiaa ja joutui keskelle poliittista kahinaa. Taistolaisjohtoinen Akateeminen Sosialistiseura ASS hallitsi keskustelua yliopistolla.

Pohjalaisena porvarina Salokorpi kauhistui menoa ja ryhtyi organisoimaan vastapuolta.

Politiikka tempaisi mukaansa, eikä Salokorvesta tullut seurakuntapappia, vaikka hän valmistui teologian kandidaatiksi
.
Yliopistolta Salokorpi värvättiin kokoomukseen, ja hän oli puolueen tärkeimmissä järjestö- ja tiedotustehtävissä kymmenen vuotta.

Työn ohessa hän opiskeli poliittista historiaa ja väitteli J.V. Snellmanin päivänä 1988. Väitöskirjan nimi oli Pietarin tie: Suomalainen puolue ja suomettarelainen politiikka helmikuun manifestista Tarton rauhaan 1899-1920.

Väiteltyään Salokorpi lähti Taloudellisen tiedotustoimiston johtajaksi. Hän hoiti monia teollisuuden tiedotusprojekteja. Niistä yksi oli Radio City, josta tiedotustoimisto omisti siivun.

Iiro Viinanen kutsui Salokorven valtiovarainministerin erityisavustajaksi syksyllä 1993. Hän avusti Viinasta Esko Ahon ja Paavo Lipposen hallituksissa talveen 1996 asti.

Kolme vuotta ministerin avustajana laman aikana oli niin raskas kokemus, ettei hän halunnut palata poliittisiin tehtäviin.

Hän siirtyi vuonna 1996 Raha-automaattiyhdistyksen avustusjohtajaksi ja jatkoi siinä kesään 2011 asti.

Työ oli mieluinen, mutta kausi jäi pari vuotta toivottua lyhyemmäksi, sillä ankarat sairaudet verottivat hänen voimiaan.

Pohjanmaa pysyi hänelle läpi elämän läheisenä ja tärkeänä.
"Tunnustan avoimesti pohjalaista väriä, me emme ole mitään turhaa sakkia. Sinne aina mieli palajaa. Näen roolini suorapuheisena pohjalaisena ajattelijana monessa asiassa", hän sanoi Helsingin Sanomien 50-vuotishaastattelussa kesällä 2001.

Eläkkeelle päästyään Hannu Salokorpi muutti Teija-vaimonsa kanssa Kurikan Jurvaan, jonne oli kunnostettu kotitalo.

Hän kuittasi neljäkymmentä vuotta elämästään pääkaupungissa: "Helsinki on nyt nähty."

Unto Hämäläinen