Muistot

Riitta Virkkunen

Filosofian tohtori, suomentaja Riitta Virkkunen kuoli 37-vuotiaana Helsingissä 30. joulukuuta 2013. Hän oli syntynyt Lieksassa 22. toukokuuta 1976. Riitta Virkkunen kouluttautui perusteellisesti kulttuurienvälisen viestinnän asiantuntijaksi. Hänen esittävään taiteeseen sekä taidealojen tutkimukseen kohdistunut kiinnostuksensa kulminoitui 2004 oopperan tekstittämistä käsittelevässä väitöskirjassa Aika painaa.

Tilaajille
Filosofian tohtori, suomentaja Riitta Virkkunen s. 22.05.1976 k. 30.12.2013

Filosofian tohtori, suomentaja Riitta Virkkunen kuoli 37-vuotiaana Helsingissä 30. joulukuuta 2013. Hän oli syntynyt Lieksassa 22. toukokuuta 1976.

Riitta Virkkunen kouluttautui perusteellisesti kulttuurienvälisen viestinnän asiantuntijaksi. Hänen esittävään taiteeseen sekä taidealojen tutkimukseen kohdistunut kiinnostuksensa kulminoitui 2004 oopperan tekstittämistä käsittelevässä väitöskirjassa Aika painaa. Oopperan tekstilaitekäännöksen toiminnalliset rajat.

Virkkunen ehti lyhyen elämänsä aikana toimia suomentajana, kustannustoimittajana ja yliopistotutkijana sekä viime vuosina yhä enemmän tuottajana erilaisissa kulttuurilaitoksissa.

Hän rakasti musiikkia. Työskentely saksalaisessa musiikkiagentuurissa ja Deutsche Oper Berlinissä sekä Kansallisoopperassa ja Savonlinnan oopperajuhlilla niin kuiskaajana, tekstittäjänä kuin apulaisohjaajana olivat hänelle elämän keidashetkiä.

Virkkusella oli vahva kielen taju. Hän olikin kysytty kauno- ja tietokirjallisuuden suomentaja sekä vaativien projektien kustannustoimittaja. Syvällisen akateemisen kielitaitonsa ansiosta hän pystyi työskentelemään paitsi suomen myös englannin, saksan, ruotsin, italian ja espanjan kielellä.

Yksi suomennoksista ansaitsee kulttuuritekona erityismaininnan: Hans-Thies Lehmannin Postdramatisches Theater (Draaman jälkeinen teatteri, Like 2009). Teos on tärkeä ensimmäinen laaja kokonaisesitys ja esteettinen analyysi nykyteatterin ilmiöistä. Virkkunen sai runsaasti kiitosta haastavan teoksen onnistuneesta suomennoksesta.

Hän käänsi myös muun muassa oman tyylilajinsa klassikoksi nousseen Dietrich Schwanitzin teoksen Sivistyksen käsikirja – Kaikki mitä tulee tietää (Ajatus Kirjat 2003).

Kustannusalan moniosaajana Virkkunen loisti kirkkaimmillaan erityisen haastavien käännös- ja toimitustöiden parissa.

Eri työyhteisöissä toimiessaan Virkkunen oli tehokas, kekseliäs, oma-aloitteinen ja aurinkoinen. Ystävät muistavat hänet elämän iloa hersyvästä naurusta, poikkeuksellisesta välittömyydestään ja rohkeasta sosiaalisesta aloitteellisuudesta.

Virkkunen rakasti matkustamista. Hän ehti nähdä maailmaa monelta suunnalta, eikä hän arastellut matkustaa yksin maissa, joissa vaaditaan erityistä rohkeutta.

Virkkunen vaati itseltään paljon, niin myös elämältä. Hänen toinen minänsä oli äärimmäisen herkkä ja haavoittuvainen.

Kimmo Hakola
Jan Erola
Jukka Pohjolainen
Kirjoittajat ovat Riitta Virkkusen ystäviä.