Muistot    |   Kuolleet

Anita Kokkonen

Anita Kokkonen kuoli kotonaan Kuopiossa tiistaina 8. heinäkuuta 2014. Hän oli 84-vuotias, syntynyt 15. lokakuuta 1929 Joensuussa. Apteekkariperheen kasvatti Kokkonen (o.s. Mannelin) kävi lukion Helsingissä ja pääsi ylioppilaaksi Kulosaaren yhteiskoulusta.

Tilaajille
Anita Kokkonen s. 15.10.1929 k. 08.07.2014

Anita Kokkonen kuoli kotonaan Kuopiossa tiistaina 8. heinäkuuta 2014. Hän oli 84-vuotias, syntynyt 15. lokakuuta 1929 Joensuussa.

Apteekkariperheen kasvatti Kokkonen (o.s. Mannelin) kävi lukion Helsingissä ja pääsi ylioppilaaksi Kulosaaren yhteiskoulusta.

Opiskellessaan Helsingin yliopistossa hän tapasi Joensuusta tutun Erkki Pakoman, jonka kanssa hän meni naimisiin ja vaihtoi sukunimensä Pakomaksi.

Erkki Pakoma oli Kuopion kaupunginvouti, ja perheen kodista ja maatilasta Säyneisen Saksalassa tuli tärkeitä kokoontumispaikkoja suvulle ja kuopiolaisille ystäville.

Anita Kokkosella oli laaja yleissivistys ja kyky ymmärtää kirjallisuutta, kuvataidetta, valokuvaa ja journalisminkin kysymyksiä – mutta ennen kaikkea musiikkia.

Kun ystävät töistä ja matkoista uupuneina rojahtivat Anitan siniselle sohvalle, hän kuunteli, ymmärsi, auttoi, kritisoi, lohdutti ja virvoitti.

Anita Pakomasta tuli neljän lapsen yksinhuoltaja, kun hänen miehensä kuoli Namibian rannikolla 1973. Erkki Pakoma toteutti unelmansa purjehtia yksin maailman ympäri. Hän oli jo kotimatkalla pitkin Afrikan länsirannikkoa kohti pohjoista, kun hänet löydettiin vakavasti sairastuneena veneestään. Hän kuoli paikallisessa sairaalassa.

Pakomat olivat olleet yhdessä monin tavoin mukana kuopiolaisessa elämänmenossa. Yksin jäänyt Anita Pakoma jatkoi toimintaansa muun muassa Kuopion musiikkiopiston naistoimikunnassa.

Vuoden 1980 Kuopion viulukilpailuissa hän tapasi myös leskeksi jääneen kilpailun tuomariston puheenjohtajan, akateemikko ja säveltäjä Joonas Kokkosen. Viulukilpailusta alkanut kahden lesken rakkaus johti pian avioliittoon.

Anita Kokkosesta tuli Villa Kokkosen emäntä Järvenpäähän. Joonas Kokkonen oli maailmalla tunnettu suomalaisen kulttuurin "suurlähettiläs", joten Anita Kokkonen siirtyi Kuopiota suurempiin ympyröihin edustamaan suomalaista musiikkielämää puolisonsa rinnalla.

Sen hän teki rikkumattoman tyylikkäästi.

Avioliitto kesti kuusitoista vuotta Joonas Kokkosen kuolemaan 1996 asti.

Toisen kerran leskeydyttyään Anita Kokkonen palasi Kuopioon, ja Villa Kokkonen museoitiin.

Anita Kokkonen vetäytyi pois julkisista tilaisuuksista, mutta vanhat ystävyyssiteet vahvistuivat uudelleen ja kestivät loppuun asti. Neljä lasta sekä heidän perheensä ja lastenkin ystävät toivat iloa ja hyvää huolenpitoa elämän loppuvuosiin.

Me vanhat ystävät kokoonnuimme voimiemme mukaan muistelemaan yhdessä mennyttä maailmaa ja koettua elämää.

Mirja Karjalainen
Kirjoittaja on
Anita Kokkosen ystävä.