Muistot    |   Kuolleet

Ahti Pekkala

Entinen eduskunnan puhemies ja valtiovarainministeri Ahti Pekkala kuoli lauantaina 23. elokuuta 2014 äkilliseen sairauskohtaukseen. Pekkala oli 89-vuotias, syntynyt 20. joulukuuta 1924 Haapavedellä. Pekkalasta tuli valtiovarainministeri Mauno Koiviston hallitukseen keväällä 1979 ja hän jatkoi samassa tehtävässä vuoden 1986 alkuun asti, jolloin hän siirtyi Oulun läänin maaherraksi.

Tilaajille
Valtiovarainministeri Ahti Pekkala s. 20.12.1924 k. 23.08.2014

Entinen eduskunnan puhemies ja valtiovarainministeri Ahti Pekkala kuoli lauantaina 23. elokuuta 2014 äkilliseen sairauskohtaukseen. Pekkala oli 89-vuotias, syntynyt 20. joulukuuta 1924 Haapavedellä.

Pekkalasta tuli valtiovarainministeri Mauno Koiviston hallitukseen keväällä 1979 ja hän jatkoi samassa tehtävässä vuoden 1986 alkuun asti, jolloin hän siirtyi Oulun läänin maaherraksi. Pekkalan taitoja ja osaamista epäiltiin aluksi, sillä hänellä ei ollut aikaisempaa ministerikokemusta ja hänen koulutustaustansa oli vaatimaton.

Pekkala osoittautui kuitenkin taitavaksi rahaministeriksi. Hän teki huolellisesti kotiläksyt ja julkisuuteen tullessaan hän osasi selittää vaikeat budjettiasiat kansan kielellä. Pekkalan johdolla laadittiin peräti seitsemän valtion budjettia. Pekkala vastusti valtion menojen paisuttamista ja erityisen ankarasti hän arvosteli niitä, joiden mielestä valtion olisi pitänyt ottaa ulkomaista lainaa.

Pekkalan ministerikaudella lainanotto olikin vähäistä. Suomi eli 1980-luvun alussa vielä suljetussa ja pitkälle säännöstellyssä taloudessa. Pekkalan ministerikauden jälkeen tilanne muuttui nopeasti.

Pekkalan otteissa näkyi hänen taustansa Haapaveden Osuuspankin johtajana. Hän johti kotiseutunsa pankkia 1950-luvun alusta vuoteen 1970, jolloin hänet valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan. Pekkala oli eduskunnan puhemies yhden istuntokauden 1978–1979.

Pekkalalla oli arvostettu asema keskustapuolueessa, jonka varapuheenjohtajana hän oli viisitoista vuotta. Hän oli presidentti Urho Kekkosen harras kannattaja ja kuului Kekkosta tukeneeseen K-linjaan puolueensa sisällä. Pekkala oli tärkeä hahmo varsinkin 1980-luvun alkupuolella, jolloin keskusta oli Kekkosen presidenttikauden päättymisen jälkeen pahoissa vaikeuksissa. Pekkala pystyi arvovaltansa turvin tyynnyttelemään puolueen sisäisiä myrskyjä ja auttamaan silloista puheenjohtajaa Paavo Väyrystä.

Pekkala korosti usein puheissaan idänsuhteiden merkitystä ja ja hän oli 1980-luvun lopulla Suomi–Neuvostoliitto-Seuran puheenjohtajana yhden kauden. Ystävyyspolitiikkaa Pekkala perusteli muistuttamalla, että hän oli nuorena ollut rintamalla ja tiesi, mitä sota oli ollut.

Eläkevuosinaan Pekkala seurasi aktiivisesti politiikkaa. Hänen kannanottojaan näkyi silloin tällöin Suomenmaa-lehdessä. Vielä pari vuotta sitten hän oli aktiivisesti tukemassa oman maakuntansa poikaa Juha Sipilää Suomen keskustan puheenjohtajaksi. Sipilän menestyminen puheenjohtajana tuotti Pekkalalle suurta tyydytystä.

Ahti Pekkala oli vielä lauantaina pitämässä kotiseutuaiheista puhetta Haapavedellä järjestetyssä kulttuuritapahtumassa, hänen poikansa Ilkka Pekkala kertoi Helsingin Sanomille. "Hän oli erittäin hyväkuntoinen ja virkeä mies, joka seurasi aktiivisesti politiikkaa ja yhteiskuntaelämää aina tähän päivään saakka. Sunnuntaina meillä oli tarkoitus mennä vielä yhdessä kuuntelemaan Juha Sipilää."

Unto Hämäläinen