Muistot

Helge Hilden

Kultaseppä Karl Helge Hilden kuoli keuhkokuumeeseen Variston hoivakodissa Vantaalla 26. marraskuuta 2014. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Kokkolassa 10. helmikuuta 1929. Hildenin keuhkoissa oli varjostumia jo nuorena, ja hän vietti keuhkotautiparantolassa Kokkolassa useita kuukausia, mutta kuusimetsien raitistama ilma auttoi häntä parantumaan.

Tilaajille
Kultaseppä Helge Hilden s. 10.02.1929 k. 26.11.2014

Kultaseppä Karl Helge Hilden kuoli keuhkokuumeeseen Variston hoivakodissa Vantaalla 26. marraskuuta 2014. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Kokkolassa 10. helmikuuta 1929.

Hildenin keuhkoissa oli varjostumia jo nuorena, ja hän vietti keuhkotautiparantolassa Kokkolassa useita kuukausia, mutta kuusimetsien raitistama ilma auttoi häntä parantumaan. Äiti kielsi Helgeä juoksemasta, mutta hän urheili silti ja oli lopulta armeijaan mennessään huippukunnossa. Armeijan lääkäri oli sama, joka oli hoitanut Hildeniä jo keuhkoparantolassa. Hän ei ollut uskoa todeksi, että kyseessä oli sama poika.

Nyrkkeilijän ura alkoi 14-vuotiaana Kokkolan Veikoissa ja jatkui noin kymmenen vuotta. 1950-luvun alussa Hilden palkittiin Neuvostoliitto–Suomi-maaottelun Suomen joukkueen parhaana nyrkkeilijänä.

Hän pääsi kokkolalaiseen Kultaseppä Niemi -yhtiöön töihin oppisopimuksella ja kisällinäytteen tehtyään meni serkkunsa Sven Hildenin kultasepänpajalle opettelemaan uutta tekniikkaa tehdä Bismarck-ketjua.

Suomeen hän palasi 1955 ja perusti lopulta oman verstaan, jossa tehtiin Bismarck-ketjua kolmen kultasepän voimin.

Hilden oli luonteeltaan iloinen ja ystävällinen. Hän kertoi 70-vuotispuheessaan, että toivoisi olevansa samanlainen kuin oma isoisänsä, joka ei ollut neuvomassa eikä kieltämässä, mutta oli kuitenkin aina läsnä. Sellainen isä ja isoisä hän olikin.

Anne Palomäki
Kirjoittaja on Helge Hildenin tytär.