Muistot    |   Kuolleet

Rauha-Maria Mertjärvi

Lehtori Rauha-Maria Mertjärvi kuoli Järvenpäässä 8. maaliskuuta 2015 sairastettuaan pitkään. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Kemissä 23. joulukuuta 1939. Hän oli järvenpääläinen opettaja, kunnallispoliitikko ja kansanedustaja. Mertjärvestä tuli 1968 Järvenpään yhteiskoulun ensimmäinen psykologian opettaja.

Tilaajille
Opettaja, kansanedustaja Rauha-Maria Mertjärvi s. 23.12.1939 k. 08.03.2015

&nbps;

Lehtori Rauha-Maria Mertjärvi kuoli Järvenpäässä 8. maaliskuuta 2015 sairastettuaan pitkään. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Kemissä 23. joulukuuta 1939. Hän oli järvenpääläinen opettaja, kunnallispoliitikko ja kansanedustaja.

Mertjärvestä tuli 1968 Järvenpään yhteiskoulun ensimmäinen psykologian opettaja. Tässä tehtävässä hän työskenteli vuoteen 2003 asti, jolloin jäi eläkkeelle Järvenpään lukiosta. Hän opetti myös historiaa ja yhteiskuntaoppia sekä oli opintojen ohjaajana. Mertjärven värikäs ja ennakkoluuloton opettajapersoona tuli tutuksi monelle oppilaspolvelle yli kolmen vuosikymmenen aikana.

Mertjärvi oli aktiivinen vaikuttaja myös kunnallisessa ja valtakunnallisessa politiikassa. Vuonna 1988 hän oli perustamassa puolueisiin sitoutumatonta Järvenpää 2000 -kansalaisliikettä. Heti samana vuonna hänet valittiin liikkeen edustajana Järvenpään kaupunginvaltuustoon. Siellä hän oli yhteensä viiden vaalikauden ajan, vuoteen 2008 asti.

Mertjärvi oli vaaleista toiseen paikkakunnan äänikuningatar ja "kaksitonnisten" itseoikeutettu keulakuva. Hän toimi myös kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana ja kaupunginhallituksen jäsenenä.

Hän oli sitoutumattomana Vihreän liiton kansanedustaja kaksilla valtiopäivillä 1998–2003. Sekä paikallisessa että valtakunnallisessa politiikassa hän ajoi ennen kaikkea vanhusten, perheiden ja koulujen asiaa. Yhteisten asioiden hoitajana hän oli määrätietoinen ja asettui aina niiden puolelle, joiden oma ääni kuului heikosti yhteiskunnassa.

Mertjärvellä oli laajat sosiaaliset verkostot. Hän oli vahva mielipiteissään, mutta hänellä oli myös huumorintajua ja monet muistelevat erityisesti hänen tarttuvaa nauruaan. Yhteisten asioiden hoitamisen vastapainona hän ammensi itselleen voimaa kirjallisuudesta, elokuvista ja matkailusta.

Mertjärvi tunsi hengelliseksi kodikseen sekä Järvenpään seurakunnan että Valamon luostarin, jossa ikonien maalaaminen oli oleellinen osa hiljentymistä. Hän maalasi lapsilleen ja lastenlapsilleen henkilökohtaiset ikonit ja piti tärkeänä tämän työn valmiiksi saattamista viimeisinä vuosinaan. Läheisilleen hän oli ennen kaikkea äiti, mummi ja isomummi.

Pekka Launonen
Timo Malmi
Kirjoittajat ovat Rauha-Maria Mertjärven oppilaita ja ystäviä.