Muistot

Rabbe Grönblom

Rabbe Grönblom kuoli Vaasassa 29. kesäkuuta 2015 läheistensä läsnäollessa. Hän oli syntynyt 3. toukokuuta 1950.

Tilaajille
Kauppaneuvos Rabbe Grönblom s. 30.05.1950 k. 29.06.2015

Kesäkuun lopussa meidät tavoitti suru-uutinen kauppaneuvos Rabbe Grönblomin poismenosta. Hän kuoli Vaasassa 29. kesäkuuta 2015 läheistensä läsnäollessa. Hän oli syntynyt 3. toukokuuta 1950.

Rabbe Grönblom toimi yrittäjänä koko työelämänsä ajan. Hän kuului siihen harvalukuiseen joukkoon, joka saatuaan opintonsa päätökseen ei koskaan ollut toisen palveluksessa. Varustettuna menestyksenhalulla, ”keep it simple”–idealla ja puolisonsa Kerstinin tuella, Rabbe aloitti yrittäjäuransa 26-vuotiaana Vaasan kauppatorin kulmassa, missä hän avasi ensimmäisen pizzeriansa O Sole Mio.

Liikemiehenä Grönblom oli useassa asiassa edelläkävijä Suomen kuluttajamarkkinoilla. Hänen tunnetuin liiketoimintansa ja elämäntyönsä oli Kotipizza. Ravintolaketju kuului suomalaisten franchising-konseptien pioneereihin ja kasvoi ajan myötä lähes 300 pizzerian kokonaisuudeksi. Muita Rabben perustamia uudenlaisiin liiketoimintamalleihin ja uskollisesti ”keep it simple” -periaatteeseen perustuvia yrityksiä ovat Omena Hotellit ja Golden Rax Pizzabuffet. Mainitut yritykset ja brändit jatkavat toimintaansa visionäärisen perustajansa hengessä.

Yrittäjäroolissaan Rabbe Grönblom oli inspiraation lähde hänen kanssa tekemisissä olleille. Hän kehitti kunnianhimoisia suunnitelmia, ei antanut periksi ja oli jatkuvasti liikkeessä. Uransa myöhemmässä vaiheessa Grönblomilla ei ollut kiinteää työpistettä. Konttori oli siellä missä mies ja matkapuhelin kulloinkin olivat.

Kotipizzan maanlaajuisessa verkostossa Rabbe Grönblom tunnettiin aikaansaavana esikuvana ja isähahmona. Neljästä liike-elämässä vietetystä vuosikymmenestä hänet palkittiin Vuoden Liikemies –tittelillä ja kauppaneuvoksen arvonimellä. Iso-Britannia nimitti hänet kuningaskunnan edustajaksi, British Honorary Consul, Vaasassa. Rabben oma pizzaluomus, Berlusconi, valittiin Yhdysvalloissa maailman parhaaksi pizzaksi.

Varsinaisen toimensa ohella Rabbe Grönblom oli intohimoinen merenkulkija. Hän purjehti kaksi kertaa maailman ympäri hänelle läheisen suuren perheensä kanssa. Grönblom organisoi ja johti myös ensimmäisen yksityisen retkikunnan sitten A.E. Nordenskiöldin läpi Koillisväylän yhdessä kaudessa, minkä seurauksena hänet kutsuttiin Explorers Clubiin New Yorkissa.

Rabbe Grönblom oli kaupallisesti tekemisissä merenkulun kanssa RG Line -varustamonsa kautta, jonka hän etabloi turvatakseen säännöllisen reittiliikenteen Vaasan ja Uumajan välillä.

Muistamme Rabben positiivisena, mukaansatempaavana ja jalomielisenä ihmisenä. Hänellä oli laaja ja aktiivinen seuraelämä niin Suomessa kuin maamme rajojen ulkopuolellakin. Pidetty ja arvostettu ystävä ja yrittäjä on jättänyt meidät.

Wilhelm Lindholm
Kirjoittaja on Rabbe Grönblomin neuvonantaja ja ystävä.