Muistot

Pekka Ollilainen

Urheilutoimittaja Pekka Ollilainen kuoli 78-vuotiaana 31. heinäkuuta 2015 pitkällisen sairauden murtamana. Hän oli syntynyt Helsingissä 1937. Ollilainen oli henkeen ja vereen lehtimies. Jo poikavuosinaan hän oli perheessä ensimmäisenä lukemassa aamun Hesaria, joskus jopa odottamassa postiluukun kolahdusta. Kouluiässä häntä kiinnosti kaikenlainen urheilu, mutta Englannin liigan jalkapallo oli kiinnostuksen kohde ylitse muiden.

Tilaajille
Toimittaja Pekka Ollilainen k. 31.07.2015

Urheilutoimittaja Pekka Ollilainen kuoli 78-vuotiaana 31. heinäkuuta 2015 pitkällisen sairauden murtamana. Hän oli syntynyt Helsingissä 1937.

Ollilainen oli henkeen ja vereen lehtimies. Jo poikavuosinaan hän oli perheessä ensimmäisenä lukemassa aamun Hesaria, joskus jopa odottamassa postiluukun kolahdusta. Kouluiässä häntä kiinnosti kaikenlainen urheilu, mutta Englannin liigan jalkapallo oli kiinnostuksen kohde ylitse muiden.

Kesken koulunkäynnin hän sai työpaikan TUL-lehden juoksupoikana ja jonkin ajan päästä aloitti lehden toimittajana. Silloin koulukin jäi kesken. TUL-lehden lopetettua toimintansa, Ollilainen siirtyi Päivän Sanomien ja edelleen Päivän Uutisten urheilutoimittajaksi ja myöhemmin myös toimitussihteeriksi. Päivän Uutisten lopetettua hän siirtyi Kansan Uutisten urheilutoimittajaksi. Vielä eläkkeellä olleessaan hän laati lehden veikkausvihjeet. Hän kirjoitti myös muihin lehtiin kuten Urheilun Kuva-Aittaan ja Meijeriväen Liiton lehteen.

Ollilaisen Englannin liigan erikoistuntemus oli avainasemassa hänen toimittaessaan vuosikymmeniä, kerran vuodessa ilmestynyttä, Veikkaajan Käsikirjaa - suomaisten jalkapallofanien ”raamattua”.  Hän teki perinpohjaista työtä, tuntien liigan joukkueet ja näiden historian läpikotaisin. Esimerkiksi laatiessaan kulkuohjeita Englannin eri jalkapallokentille, kävi hän itse ensin testaamassa laatimansa reittien ohjeet. Ollilaisen asiantuntemus sai yhdenlaisen palkkion hänen veikattua täyosuman vuonna 1966.

Ollilaisen kynä oli paitsi sujuva, myös nopea ja iskevä. Usein ihmettelin miten nopeasti hän loihti jutun, joskus vähistäkin aineksista. Pekka Ollilaiselle myönnettiin ansioistaan myös urheilutoimittajien lisäeläke. Viimeisinä vuosinaan hän kärsi Parkinsonin taudista sekä etenevästä dementiasta.

Vesa Ollilainen
Kirjoittaja on Pekka Ollilaisen veli.