Muistot

Arno Gruen

Professori, psykoanalyytikko Arno Gruen kuoli kotonaan Zürichissa 20. lokakuuta 2015. Hän oli syntynyt 26. toukokuuta 1923 Berliinissä. Hän pakeni vuonna 1936 juutalaisen perheensä kanssa natseja Varsovan ja Tanskan kautta New Yorkiin.

Tilaajille
Psykoanalyytikko Arno Gruen s. 26.05.1923 k. 20.10.2015

Professori, psykoanalyytikko Arno Gruen kuoli kotonaan Zürichissa 20. lokakuuta 2015. Hän oli syntynyt 26. toukokuuta 1923 Berliinissä. Hän pakeni vuonna 1936 juutalaisen perheensä kanssa natseja Varsovan ja Tanskan kautta New Yorkiin.

Psykoanalyytikkona ja psykologian professorina Gruen keskittyi sen tutkimiseen, kuinka tottelevaisuus ja alistuminen voivat johtaa epäinhimillisyyteen. Hän oli perustamassa ensimmäistä lasten psykoterapeuttista keskusta Harlemiin, New Yorkin köyhien ja mustien kaupunginosaan. Gruen ystävystyi älymystöpiireissä kirjailija Henry Millerin kanssa, joka totesi Arno Gruenin olevan ensimmäinen psykologi, josta Nietzschekin pitäisi.

Arno Gruen palasi Eurooppaan 1970-luvulla, jolloin myös hänen kirjallinen tuotantonsa tavoitti laajan lukijakunnan. Itseään pettävä ihminen: autonomian pelko miehissä ja naisissa ilmestyi 1988 suomeksi Otavan kustantamana. Normaaliuden mielettömyys, vieraantuminen, fasismi ja terrorismi olivat hänen teemojaan, joihin hän sai aineksia työstään. Hän oli rakastettu esitelmöitsijä ja radio- ja tv-haastattelujen kohde.

Useissa teoksissaan hän palaa Papua-Uuden-Guinean alkuperäiskansojen elämään. Lasten autonomia ja aikuisten rakastava tapa osoittaa rakentavia ongelmanratkaisuja toimi esimerkkinä harmoniasta ja väkivallattomuudesta. Hän lainasi mielellään runoilijan lausetta ”me synnymme aitoina mutta kuolemme kopioina”.

Gruenin sodanvastaisuus ilmeni teoksessa Tahdon maailman ilman sotaa, joka ilmestyi 2008 suomeksi Liken kustantamana. Vuonna 2010 hän sai Loviisan rauhanpalkinnon.

Arno Gruen tutustui Sveitsissä työskennelleeseen Therapeia-säätiön perustaneeseen Martti Siiralaan. Suomessa käydessään Gruen viihtyi Simone-vaimonsa kanssa Otavan vierashuoneessa Helsingin Hietalahdenrannassa, josta he piipahtivat mielellään Ekbergillä aamukahvilla. Lomakaudet hän vietti joko Italian Piemontessa, Etelä-Ranskassa tai Tanskan Fanössa. Loviisan rauhanpalkinnon jakotilaisuudessa olivat läsnä myös tyttäret ja tyttärentytär New Yorkista.

Arno Gruen sai viimeisen kirjansa käsikirjoituksen valmiiksi vain muutama päivä ennen kuolemaansa.

Pirkko Turpeinen-Saari
Kirjoittaja on psykiatri ja Arno Gruenin ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • psykologi
  • Kuolleet