Muistot    |   Kuolleet

Ellsworth Kelly

Yhdysvaltalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä Ellsworth Kelly kuoli kotonaan Spencertownissa New Yorkin osavaltiossa maanantaina 28. joulukuuta 2015. Hän oli syntynyt Newburghissa 31. toukokuuta 1923 ja oli kuollessaan 92-vuotias. Ellsworth Kelly oli yksi Yhdysvaltojen sodanjälkeisen taiteen jättiläisiä ja kansainvälisesti merkittävä taiteilija. Omaperäisen, tunnistettavan ja hyvin vaativan ilmaisunsa vuoksi hän oli enemmänkin kunnioitettu ja ihailtu kuin jäljittelyn kohde.

Taiteilija Ellsworth Kelly s. 31.05.1923 k. 28.12.2015

Yhdysvaltalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä Ellsworth Kellykuoli kotonaan Spencertownissa New Yorkin osavaltiossa maanantaina 28. joulukuuta 2015. Hän oli syntynyt Newburghissa 31. toukokuuta 1923 ja oli kuollessaan 92-vuotias.

Ellsworth Kelly oli yksi Yhdysvaltojen sodanjälkeisen taiteen jättiläisiä ja kansainvälisesti merkittävä taiteilija.

Omaperäisen, tunnistettavan ja hyvin vaativan ilmaisunsa vuoksi hän oli enemmänkin kunnioitettu ja ihailtu kuin jäljittelyn kohde.

Kellyn maalauksille ja veistoksille ovat ominaisia äärimmäisen yksinkertainen ja pelkistetty geometria sekä puhtaat ja kirkkaat värit.

Hänen teoksilleen on leimallista myös toteutus, jonka täydellisyydessä ei ole sijaa taiteilijan kädenjäljelle.

Ne edustavat arkkityyppistä modernistista taidetta, joka on uljasta kauneudessaan ja puhtaudessaan ja täynnä optimismia ja uskoa tulevaisuuteen.

Vaikka Kellyn teokset ovat ulkoasultaan täysin abstrakteja, ehdotonta niiden muotokieli ei koskaan ole.

Hän aloitti uransa figuratiivisena maalarina, ja näyttelyluetteloissa julkaistut valokuvat ja luonnokset kertovat hänen aina etsineen lähtökohtansa ympäristöstään, usein maisemasta tai esimerkiksi kukkien lehdistä.

Löytämänsä luonnonmuodot hän tiivisti maalauksiksi ja veistoksiksi, joiden intensiteetti perustuu kaksi- ja kolmiulotteisuuden vaikutelmien dynamiikkaan.

Kelly oli merkittävin monista yhdysvaltalaistaiteilijoista, jotka heti maailmansodan jälkeen suuntasivat Eurooppaan etsimään omaa ilmaisuaan ja päästäkseen pois New Yorkin taide-elämää hallinneen abstraktin ekspressionismin varjosta.

Pariisissa asuessaan hän tutustui useisiin eurooppalaisen abstraktin taiteen mestareihin. Hän sai näkyviä vaikutteita myös Henri Matissen myöhäisistä paperileikkauksista.

1950-luvulla Pariisi oli taiteen kosmopoliittinen keskus, jossa Kelly tutustui moniin sinne eri puolilta maailmaan kerääntyneisiin nuoriin taiteilijoihin.

Yksi heistä oli suomalainen Lars-Gunnar Nordström. Kun Nordström 1960-luvulla matkusti New Yorkiin, juuri Kelly esitteli hänelle New Yorkin uutta taidetta ja taiteilijoita.

Taiteilijoita yhdisti kiinnostus geometriseen abstraktiin taiteeseen, jonka arvostus tuohon aikaan oli nousussa.

Kelly piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Pariisissa 1951. Hän palasi New Yorkiin 1954 ja debytoi siellä 1956.

New Yorkin Modernin taiteen museo MoMA järjesti ensimmäisen hänen monista retrospektiivisistä näyttelyistään 1973.

Kellyn teoksia kuuluu maailman merkittävimpiin museo- ja yksityiskokoelmiin. Hän on myös vastaanottanut lukuisia yhdysvaltalaisia ja kansainvälisiä tunnustuksia ja palkintoja.

Suomessa Ellsworth Kellyn teoksia on nähty kerran. Neljä hänen maalaustaan oli esillä ARS 83 -näyttelyssä Ateneumissa 1983.

Timo Valjakka

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?