Muistot    |   Kuolleet

Kaj Ahlman

Lääkintöneuvos Kaj Ahlman kuoli 92 vuoden ikäisenä Helsingissä 14. lokakuuta 2015. Hän oli syntynyt Vanajassa 8. heinäkuuta 1923. Ahlman valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1950 ja erikoistui sisätauteihin sekä väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi 1968. Lääkintöneuvoksen arvo Ahlmanille myönnettiin vuonna 1994. Ahlman oli kansainvälisesti arvostettu työperäisten keuhkosairauksien ja metallitoksikologian asiantuntija sekä merkittävä työterveyshuollon vaikuttaja Suomessa. Hän aloitti lääkärinuransa Helsingin maalaiskunnan kunnanlääkärinä ja toimi sisäta

Lääkintöneuvos Kaj Ahlman s. 08.07.1923 k. 14.10.2015

Lääkintöneuvos Kaj Ahlman kuoli 92 vuoden ikäisenä Helsingissä 14. lokakuuta 2015. Hän oli syntynyt Vanajassa 8. heinäkuuta 1923.

Ahlman valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1950 ja erikoistui sisätauteihin sekä väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi 1968. Lääkintöneuvoksen arvo Ahlmanille myönnettiin vuonna 1994.

Ahlman oli kansainvälisesti arvostettu työperäisten keuhkosairauksien ja metallitoksikologian asiantuntija sekä merkittävä työterveyshuollon vaikuttaja Suomessa. Hän aloitti lääkärinuransa Helsingin maalaiskunnan kunnanlääkärinä ja toimi sisätautilääkärinä Marian sairaalassa.

Työterveyslaitoksen palveluksessa Kaj Ahlman oli vuosina 1964–73.

Työterveyslaitoksen apulaisylilääkärin tehtävästä Ahlman siirtyi Outokumpu Oy:n ylilääkäriksi 1973 ja toimi yhtiön suojelujohtajana vuosina 1984–88.

Ahlmanilla oli lukuisia luottamustehtäviä Suomen Lääkäriliitossa. Liiton edustajana Ahlman oli keskeisessä asemassa, kun Suomeen luotiin kansallinen sairausvakuutusjärjestelmä. Hän oli Työterveyssäätiön hallituksen jäsen ja Työterveyslaitoksen valtuuskunnan jäsen 1970-luvulla, jolloin hän oli vaikuttajana työterveyshuoltolain valmistelussa.

Ahlman oli myös perustamassa Suomen Teollisuuslääketieteen Edistämissäätiötä, jonka hallituksen puheenjohtajana hän oli kaksi vuosikymmentä. Hän oli Suomen Teollisuuslääketieteen Yhdistyksen kunniajäsen.

Ahlman oli sotilasarvoltaan lääkintäyliluutnantti. Sodan aikana hän toimi ilmatorjuntapatteriston upseerina. Hänelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan ritarimerkki vuonna 1979.

Ahlman julkaisi lukuisia tieteellisiä artikkeleita pölykeuhkosairauksista ja metallitoksikologiasta.

Hänen väitöskirjansa aihe oli Silicosis in Finland, missä hän tutki Suomessa neljän vuosikymmenen aikana ammattitauteina korvattuja kivipölykeuhkotapauksia.

Tutkimuksen tuloksissa oli selvästi nähtävissä maanalaisissa kaivostöissä tapahtunut työilman pölypitoisuuden erittäin merkittävä lasku, kun Outokummun kaivoksissa siirryttiin vuonna 1944 kuivaporauksesta märkäporaukseen, missä porausreikään ruiskutettu vesi sitoo kivipölyn.

Kaj Ahlmanin asiantuntemus oli arvokasta Outokummun aloittaessa ferrokromin ja ruostumattoman teräksen tuotannon. Hänen johdollaan käynnistettiin systemaattinen työolosuhteiden monitorointi ja uusien tuotantomenetelmien terveysvaikutusten seuranta. Hän oli vakuuttunut, että käyttämällä uusinta teknologiaa voidaan parhaiten estää työperäisiä sairauksia.

Ahlman oli elämänmyönteinen, ystävällinen ja helposti lähestyttävä. Hän ei korostanut omia ansioitaan, ei mielistellyt eikä puhunut pahaa lähimmäisistään.

Ahlman oli kiinnostunut vaihtamaan ajatuksia erilaisten ihmisten kanssa ja hänellä oli aina aikaa kuunnella kollegoiden kysymyksiä ja antaa perusteltuja neuvoja.

Ahlman korosti tieteellisesti tutkitun tiedon merkitystä ja pyrki löytämään tosiasiat päätösten perusteiksi.

Meri, saaristo ja varsinkin oma vene ja laituri olivat Kajukselle läheisimpiä paikkoja rentoutua ja irtautua hetkeksi työstä, jolle hän oli vahvasti omistautunut.

Hän luki paljon ammattikirjallisuutta ja historiaa.

Eläkevuosinaan Kaj Ahlman nautti suuresti siitä, että sai puuhailla seitsemän lapsenlapsen kanssa vaikkapa pienoisveneilykisojen järjestäjänä.

Isoisän syli oli todellinen turvapaikka. Hän oli 1980-luvulta lähtien Ahlman-suvun itseoikeutettu ”nestori”.

Markku Huvinen
Stefan Ahlman

Kirjoittajat ovat työtoverikollega ja poika.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Työterveyshuolto
  • Kuolleet