Muistot    |   Kuolleet

Seppo Luhtala

Yleisurheilun taustavaikuttaja, varatuomari Seppo Luhtala kuoli 80-vuotiaana kotonaan Helsingissä 5. joulukuuta 2015 vaikean sairauden uuvuttamana. Hän oli syntynyt 14. toukokuuta 1935 Kurikassa teollisuussukuun, joka oli perustanut Kurikan Lakkitehtaan tytäryhtiöineen.

Varatuomari Seppo Luhtala s. 14.05.1935 k. 05.12.2015

Yleisurheilun taustavaikuttaja, varatuomari Seppo Luhtala kuoli 80-vuotiaana kotonaan Helsingissä 5. joulukuuta 2015 vaikean sairauden uuvuttamana. Hän oli syntynyt 14. toukokuuta 1935 Kurikassa teollisuussukuun, joka oli perustanut Kurikan Lakkitehtaan tytäryhtiöineen.

Seppo Luhtala suoritti lakiopintonsa Helsingin yliopistossa. Työuransa hän teki Vakuutusyhtiö Tarmossa osastopäällikkönä ja lakimiehenä. Sampo-Yhtiöissä Luhtalan erikoisala oli vakuutusten tuotekehittely, erityisesti matkavakuutuksissa. Hän rakensi matkailijoiden turvaksi lääkäriverkoston ympäri maailmaa. Vakuutusehdoissa hän pyrki selkeyteen ja asiakaslähtöisyyteen.

Luhtala oli myös idearikas markkinoija. Hänen oivalluksiaan olivat aikoinaan Sammon suositut mainoshahmot Snoopy ja Jambo-mies.

Luhtalan intohimo oli urheilu, varsinkin kestävyysjuoksu. Hän innostui nuorena filmaamisesta ja urheilutapahtumien taltioimisesta. Urheilukentillä hänet tunnettiin miehenä, jolla oli aina filmikamera olallaan.

Ylen esittämästä kuudesta Luhtalan dokumentista mainittakoon Annat vain kaiken (1981), joka kertoi Lasse Virénin valmistautumisesta Moskovan olympiakisoihin. Monet huippu-urheilijat, muun muassa Emil Zátopek, näkivät omat kilpailunsa ensimmäistä kertaa vasta Luhtalan tallennuksissa.

Luhtala ystävystyi monien huippu-urheilijoiden kanssa. Henkilökohtaisen tervehdyksensä Sepon muistotilaisuuteen lähettivät sellaiset nimet kuten Seb Coe, Haile Gebrselassie jaJos Hermens.

Videohaastattelujensa pohjalta Luhtala toimitti kirjan Vuosituhannen juoksijat (1997)yhdessä Lasse Virén Säätiön ja Juoksija-lehden kanssa. Kirjassa yli 80 huippujuoksijaa kertoo oman tarinansa kasvusta huipulle. Kirjasta toimitettiin myös englanninkielinen versio Top Distance Runners of the Century (Meyer & Meyer Sports, 2002).

Erityisesti Luhtalaa kiinnosti urheilijoiden henkinen sisin. Kameran linssin läpi hän kertoi näkevänsä paljon. Allekirjoittaneelle hän kerran ihmetteli: ”Miksi niin iloinen asia kuin urheilu aiheuttaa niin paljon surua ja tuskaa?”

Seppo Luhtala ei viihtynyt virallisissa organisaatioissa, mutta hän oli sitäkin ahkerampi taustavaikuttaja. Hän ajoi asioita sinnikkäästi eteenpäin pohjalaisella päättäväisyydellä ja suorapuheisuudella.

Sydämellisyytensä ja hyvien yhteiskunnallisten suhteidensa avulla Luhtala auttoi monia urheilijoita henkilökohtaisesti. Kun Helsinki haki onnistuneesti vuoden 2005 yleisurheilun MM-kisoja, hän hankki kisojen puolestapuhujaksi ulkomaisia tähtiurheilijoita.

Luhtala oli aina huolissaan Suomen juoksun tasosta. Paljon hänen ansioitaan oli, että kenialainen Mike Kosgei palkattiin 1990-luvulla valmentajaksi Suomeen. Hän järjesti useita seminaareja, joissa puhujina oli ulkomaisia urheilijoita ja valmentajia mutta myös kulttuurin edustajia.

Luhtala arvosti perinteitä ja urheilun arvojen tallentamista. Lasse Virénin patsas ei olisi syntynyt ilman hänen uurastustaan.

Yksi projekti häneltä jäi kuitenkin kesken, nimittäin entisen suomalaisten kultalajin maastojuoksun palauttaminen olympiakisoihin.

Ari Paunonen
Kirjoittaja on Seppo Luhtalan ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?