Muistot    |   Kuolleet

Oso Laakso

Toimihenkilö- ja virkamiesjärjestöjen keskusliitto TVK:n entinen puheenjohtaj Oso Laakso kuoli 89-vuotiaana Helsingissä 9. lokakuuta 2015. Hän oli syntynyt 26. lokakuuta 1925 Helsingissä. Laakso osallistui jatkosotaan 1944 Kannaksella jo 18-vuotiaana. Sodan jälkeen hän aloitti opinnot Helsingin yliopistossa ja suoritettuaan alemman oikeustutkinnon 1948 siirtyi Posti- ja lennätinhallituksen talousosastolle ja sieltä vuonna 1957 Posti- ja teleopiston johtajaksi.

Oso Laakso s. 26.10.1925 k. 09.10.2015

Toimihenkilö- ja virkamiesjärjestöjen keskusliitto TVK:n entinen puheenjohtaj Oso Laakso kuoli 89-vuotiaana Helsingissä 9. lokakuuta 2015. Hän oli syntynyt 26. lokakuuta 1925 Helsingissä.

Laakso osallistui jatkosotaan 1944 Kannaksella jo 18-vuotiaana. Sodan jälkeen hän aloitti opinnot Helsingin yliopistossa ja suoritettuaan alemman oikeustutkinnon 1948 siirtyi Posti- ja lennätinhallituksen talousosastolle ja sieltä vuonna 1957 Posti- ja teleopiston johtajaksi.

Kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen ja haave sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta vei Laakson ammattiyhdistystoimintaan. Hän oli sivutoiminen Postivirkamiesliiton puheenjohtaja 1958–1962, päätoimiseksi hänet valittiin 1968.

Vuotta myöhemmin hänestä tuli myös TVK:n luottamustoiminen puheenjohtaja. Ensimmäisenä päätoimiseksi valittuna TVK:n puheenjohtajana hän työskenteli 1972–1981. Järjestövuosien jälkeen Laakso palasi vanhaan kotiinsa postiin, missä hän oli Posti- ja telehallituksen Postiosaston johtajana vuoteen 1988 saakka.

Laakson puheenjohtajuuskaudella kehitettiin hyvinvointiyhteiskuntaa ja tehtiin laaja-alaisia tulopoliittisia ratkaisuja. Ammattiyhdistysten jäsenmäärä kasvoi erityisesti toimihenkilöistyvillä aloilla, minkä vuoksi TVK:kin kasvoi SAK:n rinnalle varteenotettavaksi järjestöksi.

Laakso alkoi kehittää TVK:sta neuvotteluosapuolta, joka ajoi erityisesti naisvaltaisten, kuukausipalkkaisten alojen etuja. Kokemuksemme mukaan hän oli myös työnantajapiireissä arvostettu ja luotettu neuvottelija.

Laakso näki 1970-luvulla, että kansainvälisellä yhteistyöllä on tärkeä osa ammattijärjestöjen edunvalvonnassa. Hänen johdollaan TVK oli mukana perustamassa Pohjolan ammatillista yhteisjärjestö PAY:ä. 1973 perustettiin EEC-ja EFTA-maiden yhteinen Euroopan Ammatillinen Yhteisjärjestö EAY. TVK oli ainoana suomalaisena keskusjärjestönä sen perustajajäsen.

Laakso painotti koulutuksen ja sivistyksen merkitystä. Hänen panoksensa oli tärkeä TVK:n Koulutussäätiötä perustettaessa sekä rakennettaessa 1970-luvun alkupuolella TVK-opistoa Kirkkonummelle.

Laakso oli innostava ja vaativa, mutta samalla humaani esimies, joka voitti oikeudenmukaisuudellaan alaistensa luottamuksen. Muistamme hänet lujana johtajana, jonka tukeen saattoi luottaa kaikissa tilanteissa. Hänen huumorintajunsa oli perin englantilaista joskin lämminhenkistä.

Oso Laakso oli ahkera lukija. Historia ja elämänkerrat sekä yhteiskunnalliset aiheet kiinnostivat häntä kaunokirjallisuuden ja runouden ohella. Häntä voi myös kutsua teatterin ja konserttien suurkuluttajaksi. Nämä harrastukset samoin kuin elämän loppuun asti säilyneen kiinnostuksen yhteiskunnallisiin asioihin hän saattoi aina jakaa puolisonsa Anun kanssa.

Raila Kangasperko
Päivikki Lindroos

Kirjoittajat ovat Laakson entisiä työtovereita.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?