Muistot    |   Kuolleet

Erkki Alhanko

Pääkonsuli Erkki Alhanko kuoli 24. marraskuuta 2015 Monacossa 97-vuotiaana. Hän oli syntynyt 23. joulukuuta 1917 Hämeenlinnassa. Alhanko vihittiin maisteriksi Helsingin Kauppakorkeakoulun ensimmäisessä promootiossa 1946. Alhanko kuvaa muistelmissaan Konsulina Kolumbiassa – kauppaa kaukomailla 50 vuotta (2007) elämänsä sattumanvaraisia polkuja. Alhanko oli ylioppilaana harjoittelijana Leipzigissä tukkukaupassa. Saksassa syntyi ”ajatus opiskella konsulilinjalla, joka valmisti asiantuntijoita ulkomaankauppaan”.

Konsuli Erkki Alhanko s. 23.12.1917 k. 24.11.2015

&nbps;

Pääkonsuli Erkki Alhanko kuoli 24. marraskuuta 2015 Monacossa 97-vuotiaana. Hän oli syntynyt 23. joulukuuta 1917 Hämeenlinnassa.

Alhanko vihittiin maisteriksi Helsingin Kauppakorkeakoulun ensimmäisessä promootiossa 1946. Alhanko kuvaa muistelmissaan Konsulina Kolumbiassa – kauppaa kaukomailla 50 vuotta (2007) elämänsä sattumanvaraisia polkuja. Alhanko oli ylioppilaana harjoittelijana Leipzigissä tukkukaupassa. Saksassa syntyi ”ajatus opiskella konsulilinjalla, joka valmisti asiantuntijoita ulkomaankauppaan”.

Jännitteinen politiikka Euroopassa 1938–1939 toi Alhangon takaisin Suomeen. Opintoja saatteli kauppiasisän toive siitä, että Alhanko perustaisi maahan ensimmäiset valintamyymälät, supermarketit. Sota katkaisi suunnitelmat.

Rintamalla Alhanko järjesti rykmenttiinsä ohjelmaa. Hän loi yrittäjäjärjestelmän, jonka seurauksena sotilaiden tekemiä puisia hyötyesineitä ”myytiin vaunulasteittain” OTK:lle.

Armeijan jälkeen Alhangosta tuli muun muassa Elannon liiketaloustieteellisen tutkimuslaitoksen päällikkö.

Merkittävimmän osan elämäntyöstään, yli 50 vuotta, Alhanko teki Latinalaisessa Amerikassa ja Kolumbiassa. Ensimmäisen matkan Atlantin yli hän lensi vuonna 1947, taskussaan useiden ministereiden ja yritysjohtajien suosituksia. Tavoitteena oli tehdä Suomen valtiota ja elinkeinoelämää kiinnostavia ”markkinatutkimuksia” ja selvittää mahdollisuuksia luoda kaupallisia suhteita Etelä-Amerikan ja Suomen välille. Matkan aikana syntyi myös väitöskirja Pulp and Paper Problem in Colombia (1953).

Alhanko perheineen asettui Kolumbiaan 1953, ja pian hän sai roolin Suomen hallituksen ja vientiteollisuuden edustajana. Vain harvojen ulkomaalaisten asuttamassa, 350 000 tuhannen asukkaan Bogotassa Alhanko jatkoi myös englannin alkeiden ja kustannuslaskennan opettamista sekä harjoitti yritystoimintaa.

Suomen ja Kolumbian välisen kaupan välittäjäksi muodostui Alhangon toimisto Finés Ltda. Kahvia vietiin Kolumbiasta Suomeen, ja suomalaiset kauppasivat aluksi paperia, mutta pian myös kartonkia ja selluloosaa sekä rakennus-, kone-, metalli- ja kemianteollisuuden tuotteita.

Kun Kolumbian asioita hoidettiin Washingtonin-suurlähetystöstä käsin, sai Alhanko toimia suurlähetystön kaupallisena edustajana.

Alhanko junaili Bogotassa itsenäisyyspäivän vastaanottoja ja vastasi useiden ministereiden ja kauppavaltuuskuntien vierailuista 1960–1980-luvulla. Hän oli mukana vielä 1990-luvulla perustamassa Suomi–Kolumbia-kauppakamaria.

Alhanko nimitettiin konsuliksi 1960, kaupalliseksi neuvokseksi ja pääkonsuliksi 1964. Joulukuussa 1982 hänet kutsuttiin kunniakonsuliksi Bogotaan. Vasta tuolloin perustettiin maahan Suomen suurlähetystö.

Perhe palasi Eurooppaan jo 1950-luvulla ja asettui Tukholmaan. Suhteita Suomeen hoidettiin kesäisin Hangon-huvilalla. Se oli tunnettu vieraanvaraisuudestaan, josta vastasi puoliso Pia Alhanko (os. Kolbe). Huolettomat kesät Hangossa ovat jääneet unohtumattomasti perheen sekä sukulaisten, ystävien ja yhteistyökumppaneiden mieliin.

Laura Kolbe

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?