Muistot

Tapio Kyöstilä

Tapio Kyöstilä kuoli kotonaan Helsingissä 19. joulukuuta 2015 76-vuotiaana. Hän oli syntynyt 1. kesäkuuta 1939 Helsingissä. Kyöstilä toimi Yleisradion televisio 1:n äänitarkkailijana ja äänisuunnittelijana ja oli yksi maamme 60-luvun folk-aallon tunnetuimpiin kuuluvan Finntrion perustajajäsenistä.

Muusikko, äänitarkkailija, äänisuunnittelija Tapio Kyöstilä s. 01.06.1939 k. 19.12.2015

Tapio Kyöstilä kuoli kotonaan Helsingissä 19. joulukuuta 2015 76-vuotiaana. Hän oli syntynyt 1. kesäkuuta 1939 Helsingissä.

Kyöstilä toimi Yleisradion televisio 1:n äänitarkkailijana ja äänisuunnittelijana ja oli yksi maamme 60-luvun folk-aallon tunnetuimpiin kuuluvan Finntrion perustajajäsenistä.

Musiikilla oli hänelle tärkeä osa jo lapsena, jolloin hän vielä lukutaidottomana raaputti omia merkkejään vanhempiensa savikiekkolevyihin tunnistaakseen mielikappaleensa.

Nuorena hän oli innokas urheilija pelaten mm. pesäpalloa ja koripalloa koulusarjatasolla.

Yleisradion kameramieskurssilla tavanneet Pertsa Reponen ja Vesa Nuotio innostuivat 1963 maailmalla nousussa olleesta folk-musiikista, etenkin The Kingston Trion sekä Peter Paul and Maryn esityksistä. He päätyivät perustamaan lauluyhtyeen, johon samassa tv-tuotantotiimissä Vesa Nuotion kanssa työskennelleen Tapio Kyöstilän tenoriääni tuntui sopivan erinomaisesti.

Folk-musiikin luonteen mukaisesti sovitukset tehtiin omin voimin kokeilemalla, ja Kyöstilän kyky laulaa lähes automaattinen yläterssistemma melodian yläpuolelle helpotti osaltaan laulusovitusten tekemistä.

Yhtyeen tehtävissä jokaiselle muodostui heti alussa laulamisen ja soittamisen lisäksi oma toiminta-alueensa.

Tapio Kyöstilälle lankesi luontevasti trion keikkojen junailu ja esiintymisasujen ideointi. Hän loi suhteet mm. Marimekkoon, minkä asuissa ja tilaisuuksissa Finntrio esiintyi useita vuosia. Samoin myöhemmin Beaver’s sponsoroi samettiasuillaan yhtyettä.

Yhtye esiintyi ahkerasti televisiossa sekä yritystilaisuuksissa, Itämeren- ja Tallinnan risteilyaluksilla ja ulkomailla mm. Eestissä, Ruotsissa, Itävallassa, Puolassa, Saksassa ja DDR:ssä.

Seura-lehden yleisöäänestyksessä vuonna 1968 Finntrio valittiin Suomen suosituimmaksi lauluyhtyeeksi. Kaikkiaan vuosien varrella Finntrio levytti yli 200 kappaletta kansanlauluista Beatles-sävelmiin.

Käännekohta Finntrion toiminnassa tapahtui 1979, jolloin Vesa Nuotio ja Hannu Karlsson erkanivat triosta ja perustivat Alan Miehet -yhtyeen Petri Hohenthalin kanssa.

Tuolloin luultiin, että Finntrion taru olisi loppunut, mutta Kyöstilä kokosi uuden miehityksen, johon liittyivät laulamisen lisäksi kitaraa ja viisikielistä banjoa soittanut Leif Lindberg sekä kitaraa soittanut Sakari Virkki. Uudistunut Finntrio esiintyi harvoissa live-tilaisuuksissa, mutta julkaisi neljä albumia ja esiintyi muutamia kertoja televisiossa.

Kyöstilä oli mukana Finntrion toiminnassa koko sen 51-vuotisen uran ajan, josta yhtyeen vetäjänä vuodesta 1979. Nyt hänen poismenonsa myötä voidaan todeta Finntrion tarinan lopullisesti päättyneen.

Vesa Nuotio
Kirjoittaja on Tapio Kyöstilän pitkäaikainen televisiotyö- ja lauluyhtyetoveri.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kansanmusiikki
  • Musiikki
  • Kuolleet