Muistot    |   Kuolleet

Ettore Scola

Italian elokuvan kultakauden yksi näkyvimmistä ohjaajista Ettore Scola kuoli 19. päivänä tammikuuta 2016 Roomassa lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli syntynyt 10. toukokuuta 1931 Trevicossa. Golden Globe -palkitun, viisinkertaisen Osacr-ehdokkaan ura kesti 50 vuotta. Sinä aikana hän ehti ohjata yli 40 elokuvaa. 84-vuotiaana kuollut ohjaaja tunnettiin yhteiskunnallisia muutoksia hienovaraisesti tarkastelevista elokuvista, joissa hän palasi usein fasismin varjostamiin vuosiin Italiassa.

Elokuvaohjaaja Ettore Scola s. 10.05.1931 k. 19.01.2016

Italian elokuvan kultakauden yksi näkyvimmistä ohjaajista Ettore Scola kuoli 19. päivänä tammikuuta 2016 Roomassa lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli syntynyt 10. toukokuuta 1931 Trevicossa.

Golden Globe -palkitun, viisinkertaisen Osacr-ehdokkaan ura kesti 50 vuotta. Sinä aikana hän ehti ohjata yli 40 elokuvaa. 84-vuotiaana kuollut ohjaaja tunnettiin yhteiskunnallisia muutoksia hienovaraisesti tarkastelevista elokuvista, joissa hän palasi usein fasismin varjostamiin vuosiin Italiassa.

Ettore Scola työskenteli Vittorio Gassmanin, Marcello Mastroiannin, Sophia Lorenin, Stefania Sandrellin ja Monica Vittin kanssa ja teki myös väliin yllättäviä näyttelijävalintoja. Elokuvassa La congiuntura (Veijarin viuhka, 1964) Janen roolin näyttelee Joan Collins.

Myös ahkerana käsikirjoittajan tunnetun Ettore Euplio Scolan vanhemmat kuuluivat siihen osaan Trevicon porvaristoa, jolla oli sosiaalisen aseman lisäksi myös rahaa – toisen etunimensä poika sai paikallisen suojeluspyhimyksen mukaan. Isä Giuseppe oli lääkäri, isänisä notaari ja äidin Adelaiden isä taas ranskalaisen kirjallisuuden professori Napolin yliopistossa. Pojasta tuli kommunisti.

Perhe muutti Beneventoon vuonna 1934 ja kaksi vuotta myöhemmin tie vei Roomaan, josta tuli loppuelämäksi Ettore Scolan kotikaupunki. Aluksi Scola avusti satriirilehtiä ja kirjoitti salanimellä myös tekstejä Italian rakastetuimmalle koomikolle Totòlle, mutta päätyi vähitellen elokuvapiireihin. Ensimmäisen elokuvansa hän ohjasi vuonna 1964.

Aluksi Ettore Scola keskittyi tekemään komedioita, commedia all'italianan hengessä. Hänen sosiaalinen omatuntonsa heräsi kuitenkin nopeasti ja hän löysi vahvat historialliset aiheet. Omaeläkerrallinen La Famiglia (Perhe, 1987) kuvaa yhden suvun vaiheita useamman sukupolven näkökulmasta vaiheita 80-vuotisen historian käännekohdissa Italiassa. Ainoa muuttumaton tekijä on suvun oma talo.

Erityisesti Ettore Scola tunnetaan väärentämättömästä taidostaan käsitellä vakavia aiheita kevyellä kosketuksella. historian valtimolla. Näin esimerkiksi loistavassa elokuvassa Un giornata particolare (Kohtaaminen Roomassa, 1977), joka sijoittuu toukokuuhun 1938, jolloin Hitler teki valtiovierailun Italiaan.

On sanottu, että Ettore Scola toi sosiaalisen kudelman italialaiseen elokuvaan siinä, missä Federico Fellini maalasi valkokankaalle oman mielikuvituksensa kabareen ja Paolo ja Vittorio Taviani taas kansanperinteen.

Jukka Petäjä

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Muistokirjoitus
  • Italia
  • Elokuva
  • perhe ja yhteiskunta