Muistot    |   Kuolleet

Martti Antola

Rovasti Martti Antola kuoli 15. tammikuuta 2016 Porissa pitkään sairastettuaan. Hän oli syntynyt 18. maaliskuuta 1952 Tuusulassa. Hän kasvoi kiinteästi rukoilevaisliikkeen piirissä, isänsä toimiessa Eurajoen kristillisen opiston rehtorina.

Rovasti Martti Antola s. 18.03.1952 k. 15.01.2016

Rovasti Martti Antola kuoli 15. tammikuuta 2016 Porissa pitkään sairastettuaan. Hän oli syntynyt 18. maaliskuuta 1952 Tuusulassa. Hän kasvoi kiinteästi rukoilevaisliikkeen piirissä, isänsä toimiessa Eurajoen kristillisen opiston rehtorina.

Antola teki merkittävän ja keskeisen elämäntyönsä suomalaisten kansanopistojen, erityisesti herännäisopistojen, piirissä. Vuonna 1978 hänet valittiin nuorena pappina Lapinlahdella toimivan Portaanpään kristillisen opiston rehtoriksi.

Turun kristillisen opiston rehtoriksi Antola sai kutsun vuonna 1988 jääden eläkkeelle 2006.

Suomalaisen koulutustason noustessa oli kansanopistoja kehitettävä. Uudistamiseen kuului myös opistojen rakennuskannan laajentaminen ja korjaustoiminta.

Turun kristillisessä opistossa Antola osoitti erityisen voimansa, yrittäjähenkisyyden ja osaamisensa visionäärisenä, innostavana johtajana sekä rakenteiden kehittäjänä.

Ammatillista koulutusta, kansainvälisiä hankkeita ja yhteyksiä rakennettiin sekä kokous- ja kongressipalvelut järjestettiin tukemaan opiston päätehtävää.

Antolan johdolla kehitetyt viestinnän ja viittomakielentulkin koulutusohjelmat siirtyivät osaksi Diakonia-ammattikorkeakoulua. Turun kristillisestä opistosta muodostui yksi suurimmista kansanopistoista Suomessa.

Oman työnsä ohella Antola koki tarpeelliseksi auttaa pienempiä ja heikommassa asemassa olevia körttiopistoja. Hän sitoutui opistojen yhteistyöhön, oli auttamassa sekä tarjoamassa omaa laajaa yhteistoimintaverkostoaan avuksi.

Antola toimi lukuisissa yhteiskunnallisissa luottamustehtävissä muun muassa Ekumeenisten akatemioiden liitossa, Kansanopistoyhdistyksessä, Turun NMKY johtokunnan puheenjohtajana ja Kankaanpään opiston johtokunnassa.

Rovasti Martti Antola oli pidetty johtaja ja seuramies. Hänen upea ominaisuutensa oli, että hän ei arvottanut ihmisiä, vaan kohtasi kaikki lähimmäisinä, ystävinä.

Martti oli helposti lähestyttävä ja sydämellinen ystävä. Ominaisuus, joka auttoi meitä muita näkemään hänessä inhimillisen ja suuren ihmisen. Yksi Antolan perheen lempivirsistä oli Mua siipeis suojaan kätke. Virren kuvaamaa anteeksiantoa ja suojaa tapahtumarikkaan suurperheen arjessa tarvittiinkin.

Ystävien oli helppo havaita, että perhe oli Martille kaikki kaikessa. Sama rakkaus välittyi vastavuoroisesti Kaijan ja lasten huolenpidossa Martista.

Tapio Kujala
Esko Laine
Pentti Lemettinen

Kirjoittajat ovat Martti Antolan ystäviä ja tovereita.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?