Muistot    |   Kuolleet

Mauri Oksanen

Suomen Valtakunnan Urheiluliiton (SVUL) viimeinen pääsihteeri Mauri Oksanen kuoli 76-vuotiaana kotonaan Hyvinkäällä uudenvuodenaattona 2015. Hän oli sairastunut vakavasti keväällä 2002. Oksanen oli syntynyt 27. kesäkuuta 1939 Kymissä.

Urheilujohtaja Mauri Oksanen s. 27.06.1939 k. 31.12.2015

Suomen Valtakunnan Urheiluliiton (SVUL) viimeinen pääsihteeri Mauri Oksanenkuoli 76-vuotiaana kotonaan Hyvinkäällä uudenvuodenaattona 2015. Hän oli sairastunut vakavasti keväällä 2002. Oksanen oli syntynyt 27. kesäkuuta 1939 Kymissä.

Oksanen osoitti jo koulupoikana johtamistaitoa pelien erotuomarina ja joukkueiden johtajana. Hyvinkään Tahkosta ja erityisesti pesäpallosta tuli hänelle varhain kuin toinen koti. Monet Oksasen ideoimat valtakunnalliset hankkeet saivat käytännön koekenttänsä kotiseurassa, oli sitten kyse urheilijoista, varainhankinnasta, valmentajien koulutuksesta tai yhdistystoiminnan kehittämisestä.

Oksanen valmistui voimistelunopettajaksi 1962. Liikunnanopettajana hän ehti olla vain vuoden Kotkan yhteislyseossa. Valtakunnalliset tehtävät houkuttelivat. Oksanen valittiin Suomen Kuntourheiluliiton toiminnanjohtajaksi, ja tästä järjestöjohtajan ura jatkui nousujohteisesti. Oksasen johdolla Kuntourheiluliitto vakiinnutti paikkansa urheilun järjestökentässä ja vastakkainasettelu kilpa- ja kuntourheilun välillä selvästi väheni.

SVUL:n Oksanen tuli vuonna 1969 ja eteni pääsihteeriksi jo 1973 vain 34-vuotiaana. Tässä tehtävässä hän oli 20 vuotta järjestön toiminnan loppuun asti.

SVUL:ssa Oksanen oli aluksi varapuheenjohtajana. Työsarkaan kuuluivat järjestökoneen pyörittäminen koko SVUL:n kentässä sekä liikuntapolitiikka. SVUL eli kasvun aikaa, ja Oksanen toi keskusjärjestöön määrätietoista ja ammattimaista johtamista. Hän oli taitava strategi, vahva vallankäyttäjä ja etevä yhteiskuntasuhteiden luoja. Voimakkaiden keskusjärjestöjen aikana Oksanen osasi pitää omiensa puolia mutta myös olla yhteistyössä TUL:n kanssa.

Pääsihteerin työn kautta Oksanen tuli mukaan lukuisten urheilun alan säätiöiden, järjestöjen ja komiteoiden työhön. SVUL vaikutti vahvasti liikuntapolitiikkaan; urheilun kansalaistoiminnan edellytyksiä parannettiin, liikunnan koulutusta kehitettiin ja vaikutettiin urheilujärjestöjen taloudelliseen asemaan.

Oksanenosasi hankkia ympärilleen asiantuntijoita, joille hän myös antoi vastuuta. Hän oivalsi, mitä ajassa oli tapahtumassa silloinkin, kun se oli uutta ja yllättävää. Hän oli muun muassa ideoimassa ja perustamassa Urheilun oikeusturvalautakuntaa vuonna 1991.

Oksasen unelmiin kuului se, että Suomessa on yksi urheilun keskusjärjestö. Tätä oli yritetty useita kertoja jopa Urho Kekkosen voimin, mutta vasta vuonna 1993 hanke toteutui, kun perustettiin Suomen Liikunta ja Urheilu (SLU). Toteutuksen pääarkkitehtejä oli Mauri Oksanen.

Oksanen valittiin aluksi SLU:n kehityspäälliköksi ja sittemmin edunvalvontajohtajaksi. SLU:ssa Oksanen saattoi keskittyä ehkä parhaaseen osaamiseensa, liikunnan ja urheilun strategiseen edunvalvontaan. Välillä näytti siltä, että hän voisi nousta järjestön johtoonkin. Äkillisen sairastumisen vuoksi elämäntyö ja monet mielessä olleet hankkeet jäivät kesken.

Liikuntaneuvos Pekka Litmasen sanoin Mauri Oksasta voidaan pitää viime vuosikymmenten merkittävimpänä toimihenkilöjohtajana Suomessa koko urheilun saralla.

Työn ohella Oksaselle olivat tärkeitä koti, poika Petteri perheineen, pesäpallo, Hyvinkään Tahko, kalastus ja monet ystävät varsinkin Hyvinkäällä.

Kerstin Ehnholm
Heikki Halila

Kirjoittajat ovat Mauri Oksasen ystävä ja työtoveri sekä yhteistyökumppani.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?