Muistot    |   Kuolleet

Pentti Myllymäki

Agronomi Pentti Myllymäki kuoli 89-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen Maskun terveyskeskuksen vuodeosastolla 9. tammikuuta 2016. Hän oli syntynyt 8. joulukuuta 1926 Turussa.

Agronomi Pentti Myllymäki s. 08.12.1926 k. 09.01.2016

Agronomi Pentti Myllymäki kuoli 89-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen Maskun terveyskeskuksen vuodeosastolla 9. tammikuuta 2016. Hän oli syntynyt 8. joulukuuta 1926 Turussa.

Myllymäen nuoruusvuodet ajoittuivat sotavuosille. Hän ehti saada komennon jatkosotaan mutta ei joutunut rintamalle vaan suoritti aliupseerikoulun Santahaminassa.

Myllymäen opinnot Helsingissä alkoivat 1948 oikeustieteen opinnoilla, mutta hyvin nopeasti hän vaihtoi opinnot maa- ja metsätaloustieteisiin.

Myllymäki valmistui agronomiksi 1954. Samana vuonna hän aloitti karjatalousagronomina Varsinais-Suomen maatalouskeskuksessa (myöhemmin Farma), jossa hän teki elämäntyönsä maakunnan karjanhoidon ja maidontuotannon kehittäjänä. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1988.

Myllymäki oli myös aikaansaava maatalousnäyttelyjen järjestäjä. Turun Artukaisten Farma-näyttelyt ovat jääneet monien mieleen 1970- ja 1980-luvuilta. Niitä edelsi vuoden 1967 Mynämäessä järjestetty Vakka-maatalousnäyttely.

Tehtävissään hän kiersi paljon Eurooppaa ja haki ideoita Farma-näyttelyihin. Pentti ideoi vuoden 1977 Asuntomessut kotikuntaansa Mynämäkeen. Nykyinen Kivistönmäen asuntomessualue on tästä elävä muistomerkki ja osoitus hänen taidosta maaseutukunnan kehittäjänä ja kasvun luojana.

Myllymäellä oli useita Mynämäen kunnan ja maakunnan luottamustehtäviä. Varsinais-Suomen seutukaavaliiton hallituksen varapuheenjohtajana ja Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtajana Myllymäki oli 1978–1986.

Hänen puheenvuoronsa ja pohdiskelunsa tulivat tutuiksi myös Kokoomuksen puoluevaltuustossa ja puoluehallituksessa sekä Suomen kunnallisliiton valtuuskunnassa.

Myllymäki oli uudistushenkinen ja uuttera kokoomusaatteen puolestapuhuja, järjestömies ja todellinen maakunnan vaikuttajapersoona. Hän oli voimakkaasti kantaa ottava idealisti, mutta myös projekti-ihminen, jolla oli erinomaiset järjestelijän ja verkostoitujan taidot.

Myllymäki muistetaan ihmisenä, joka uuden idean tai asian eteenpäin viemiseksi ei jäänyt odottelemaan, vaan kelloaan vilkaisten suunnitteli jo uusia toimia.

Myllymäki yllätti monet 1980-luvulla aloittamalla tennis- ja golfharrastuksen. Myöhemmin hevosurheilu nousi hänelle rakkaimmaksi urheiluksi tyttären ratsastusharrastuksen ja pojan ravihevoskasvatuksen myötä. Hänen tyttärentyttärensä Aleksandran esteratsastusharrastuksesta ja -kilpailuista tuli erityisen tärkeä ja läheinen asia Pentin elämässä hänen viimeisinä vuosikymmeninään.

Pekka Myllymäki
Ilkka Kanerva

Kirjoittajat ovat Pentti Myllymäen veljenpoika ja ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?