Muistot    |   Kuolleet

Andrzej Zulawski

Andrzej Zulawski 1940–2016

Elokuvaohjaaja Andrzej Zulawski s. 22.11.1940 k. 17.02.2016

Puolassa ja Ranskassa työskennellyt provokatiivinen elokuvaohjaaja ja kirjailij Andrzej Zulawski kuoli 17. helmikuuta 2016 syöpään sairaalassa Varsovassa. Hän oli 75-vuotias.

Andrzej Zulawski syntyi Lwówissa, Neuvostoliiton miehittämässä osassa Puolaa (nykyisin Ukrainan Lviv) 22. marraskuuta 1940.

Diplomaatti-isänsä mukana Zulawski muutti ensimmäisen kerran Ranskaan jo lapsena. Hän kävi 1950-luvun lopulla IDHEC:in elokuvakoulua Pariisissa ja opiskeli sitten filosofiaa Varsovan yliopistossa.

Zulawski toimi 1960-luvulla ohjaaja Andrzej Wajdan assistenttina ja kuvasi sen jälkeen esikoiselokuvassaan Yön kolmannes (1971) puolalaisille liki pyhää aihetta eli toista maailmansotaa lohduttoman surrealistisesti.

Kun sosialistisen Puolan sensuuri vaikeutti Zulawskin työntekoa 1970-luvulla, hän palasi Ranskaan.

Urallaan vain 13 elokuvaa ohjannut Zulawski luotti niiden unenomaisuuteen. Parhaisiin töihinsä hän loi barokkimaisia ja arvoituksellisia maailmoja, joita väkivalta ja erotiikka maustoivat. Niissä todellisuus horjui usein ihmisten identiteettien mukana.

Naisnäyttelijöitään hän käytti rohkeasti. Romy Schneider esitti pehmopornotähteä elokuvassa Tärkeää... on rakastaa (1975), Isabelle Adjani riehui itsetuhoisesti Possessionissa (1981) ja Valérie Kaprisky tihkui seksiä Julkisessa naisessa (1983).

Järjestyksessä toiselle vaimolleen Sophie Marceaulle ohjaaja antoi isoja rooleja. Sellainen oli myös melodraamassa Minun yöni kauniimmat kuin teidän päivänne (1989), joka perustui Raphaële Billetdoux’n romaaniin. Kirjailija tosin pettyi elokuvaan niin, että poistatti nimensä alkuteksteistä.

Zulawskin yksityiselämäkin ruokki lööppejä. Yksi aihe oli vuodet 1984–2001 kestänyt avioliitto 26 vuotta nuoremman Sophie Marceaun kanssa. Eron myötä ohjaajasta tuli kirjailija.

Pari vuotta sitten vedettiin Puolassa myynnistä Zulawskin romaani, jonka häntä 44 vuotta nuorempi näyttelijä Weronika Rosati väitti kuvaavan loukkaavalla tavalla heidän jo päättynyttä suhdettaan.

Zulawskin ohjaajanuran päätti trillerimäinen Cosmos (2015).

Petri Immonen

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet