Muistot    |   Kuolleet

Matti Tausti

Arkkitehti Matti Tausti (ent. Helminen) kuoli äkillisesti Helsingissä 1. helmikuuta 2016. Hän oli 91-vuotias, syntynyt 15. elokuuta 1924 Tampereella. Teknillisestä korkeakoulusta arkkitehdiksi 1952 valmistunut Tausti sai kunta-alan ja kaupunkisuunnittelun käytännön kokemusta 1952–1956 työskennellessään Karhulan kauppalan kauppalanarkkitehtina ja sen jälkeen vuoteen 1958 asti Espoon kaavoituspäällikkönä, silloin ainoana kunnan kaavoituksesta huolehtivana arkkitehtinä.

Arkkitehti Matti Tausti s. 15.08.1924 k. 01.02.2016

Arkkitehti Matti Tausti (ent. Helminen) kuoli äkillisesti Helsingissä 1. helmikuuta 2016. Hän oli 91-vuotias, syntynyt 15. elokuuta 1924 Tampereella.

Teknillisestä korkeakoulusta arkkitehdiksi 1952 valmistunut Tausti sai kunta-alan ja kaupunkisuunnittelun käytännön kokemusta 1952–1956 työskennellessään Karhulan kauppalan kauppalanarkkitehtina ja sen jälkeen vuoteen 1958 asti Espoon kaavoituspäällikkönä, silloin ainoana kunnan kaavoituksesta huolehtivana arkkitehtinä.

Valtion kaavahallinnon kokemusta hän sai 1958–1967 silloisen sisäasiainministeriön alaisen rakennushallituksen kaavoitustarkastajana.

Kaavoitus yksityisenä yrittäjänä houkutti Taustia, ja niin konsulttiyritys Dipl.ins Lassi Iharvaara – arkkitehti SAFA Matti Tausti näki päivänvalon 1964. Tausti oli yrityksen johtava arkkitehti päätoimisesti vuodesta 1967 lukien. Hänen työnsä jatkui vuodesta 1970 lähtien Suunnittelukonsultit Oy -nimisen yhtiön johtavana arkkitehtina.

Elettiin kaavoitusalan konsulttien kiireistä aikaa, koska kaupungistuminen oli alkanut ripeänä, eikä kunnilla ja kaupungeilla ollut riittävästi omia koulutettuja kaavoittajia.

Salon seutukaava valmistui Iharvaara–Taustin toimistossa neljässä vuodessa 1968. Kaavasta tuli Suomen ensimmäinen vahvistettu lakisääteinen seutukaava. Tausti toimi konsulttina kuntien ja kaupunkien kymmenien rakennus-, asema- ja yleiskaavojen sekä rantakaavojen laatimisessa. Laajoja kokonaistehtäviä tarjosivat muun muussa Orimattila, Tornio ja Iisalmi.

Kansainvälisiin hankkeisiin Suunnittelukonsultit Oy osallistui kuuden konsulttiyrityksen yhteisen vientiyrityksen, Finnplanco Ltd:n nimissä.

Tausti esitti rohkeita tulevaisuuden visioita sekä toimiston töissä että isojen julkisten hankkeiden aloitteen tekijänä. Hän ideoi 1966–1967 Asuntosäätiön toimeksiannosta Porkkalan merikaupungin perustamista Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon maille Neuvostoliitolta 1956 vapautuneelle alueelle.

Tampereella Tausti piti ansionaan, että laaja huvipuisto rakennettiin Särkänniemeen eikä ahtaaseen Ratinanniemen kärkeen. Hänen oli sisäministeriölle esittelevänä kaavoitustarkastajana mahdollista vaatia, että monipuolinen huvi- ja kulttuuritoiminta edellyttää riittävää aluetta laajentumistakin ajatellen. Kun Tausti ei esitellyt kaavaa vahvistettavaksi, oli huvipuistolle etsittävä uusi paikka.

Vuonna 2010 Tausti iloitsi, että hänen jo 1973 esittämänsä Tampereen rautatieaseman alueen kattaminen ja ”kuhinakeskuksen” rakentaminen oli lopulta käynnistymässä.

Viimeisinä vuosinaan Taustin lempiaiheita oli tunnelin rakentaminen Suomenlahden alitse Viroon. Hän suositti linjaa Porkkalan niemen kärjestä Viron Naissaaren suuntaan.

Jäätyään eläkkeelle ja muutettuaan Helsingistä Keravalle Tausti jatkoi aktiivista osallistumistaan yhteiskunnalliseen keskusteluun niin kirjoittelun kuin eri järjestöissä toimimisen kautta. Hänelle läheisiä olivat rakentamishankkeiden lisäksi muun muassa väestönsuojelu, rotarytoiminta sekä veteraaniasiat.

Tausti oli armoitettu seuramies ja keskustelija. Kansainvälisiä kontakteja auttoi hänen monipuolinen kielitaitonsa. Hän matkusteli ympäri maailmaa ja kuvasi paljon.

Järjestöjen lisäksi Taustin harrastuspiiriinsä kuuluivatkin valokuvaus ja videokuvaus. Tausti oli myös aktiivinen klassisen musiikin kuuntelija.

Pekka Raitanen
Kirjoittaja on Matti Taustin entinen työtoveri.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?