Muistot

Esa Rahunen

Kesälahden kalastajien johtaja Esa Rahunen kuoli vaikean sairauden murtamana 21. helmikuuta 2016. Hän oli syntynyt 7. kesäkuuta 1955. Rahunen kehitti Puruveden ja maakuntamme kalataloutta osallistumalla itse pyyntiin, innovaatioihin sekä panostuksellaan muun muassa Itä-Suomen kalatalousryhmän, Puruveden kalastusalueen, Pohjois-Karjalan kalatalouskeskuksen, Pyhäjärvi-Puruvesi -kalastusalueen toimintoihin.

Kalastaja Esa Rahunen s. 07.06.1955 k. 21.02.2016

Kesälahden kalastajien johtaja Esa Rahunen kuoli vaikean sairauden murtamana 21. helmikuuta 2016. Hän oli syntynyt 7. kesäkuuta 1955.

Rahunen kehitti Puruveden ja maakuntamme kalataloutta osallistumalla itse pyyntiin, innovaatioihin sekä panostuksellaan muun muassa Itä-Suomen kalatalousryhmän, Puruveden kalastusalueen, Pohjois-Karjalan kalatalouskeskuksen, Pyhäjärvi-Puruvesi -kalastusalueen toimintoihin. Hän itse nimesi saavutuksekseen kalasataman perustamisen vuonna 2006.

Rahunen kasvoi nuotalle verenperintönä. Jo poikana hän oli isänsä kanssa apajilla – kaikki tehtiin käsivoimin. 40 metrin mäntyriui’lla uitettiin köydet ja käsinkelutut nuotat jään alla. Rahunen kehitti ammattimaista pyyntiä omaksumalla vetokoneet ja uittolaitteet talvinuottaukseen jo varhain.

Vaikka Rahunen hallitsi perinteisen kalastuksen kaikissa muodoissaan, oli hän innokas nykyaikaistaja. Puruveden muikun kadon aikaan hän nuottasi Onkamolla, Pielisellä ja Höytiäisellä. Rahunen kävi myös Simon kalastajakoulun. Vuodesta 2000 Rahunen on vetänyt nuottaa läheisen ystävänsä, Risto Ketolaisen kanssa.

Rahusen tiedot noteerattiin maailmalla. Maailman tunnetuimpiin ympäristötutkijoihin kuuluva Essexin yliopiston vara-kansleri, professori Jules Pretty ystävystyi Rahusen kanssa vuonna 2009. Tuloksena oli luentomatkoja Englantiin, vierailuja nuotalla, BBC:n uutisia Puruveden kalastajista, tiedeartikkeleita ja kaksi englanninkielistä kirjaa.

Professori Pretty totesi joulukuussa 2015: "Puruveden talvinuottaajien pitkäaikainen johtaja, Esa Rahunen, on jakamalla käytäntöön pohjaavia perinnetietojaan auttanut koko ihmiskunnan yhteistä tietämystä ja kulttuuriperintöä. Esa, omaten syvän viisauden, on pystynyt edistämään tieteellistä ymmärrystämme erityisesti pohjoisen ilmastonmuutoksen paikallisvaikutuksista. Laajemmin hän on opastanut meitä ajattelemaan, miten teollisissa maissa voisimme tehdä korjausliikkeitä, jotta toimintamme olisi kestävämmällä pohjalla. Ihmiset ympäri maailmaa ovat tutustuneet Puruveden talvinuottaajien perinteikkääseen työhön, elämänkohtaloihin ja arvoihin ammattikalastajina. Ne ovat vahvoja viestejä Puruveden ihmisistä, jotka elävät vielä läheisissä suhteissa luonnon kanssa."

Rahusta jäävät kaipaamaan laajan ystävä- ja kalastajaverkoston lisäksi puoliso Vuokko, lapset Jarmo ja Heidi sekä lapsenlapset. Järvi oli hänen kirkkonsa. Rahunen itse totesi, että ”kevätaamuthan ne on niitä parhaita. Yleensä aamut. Luonto herää ja se on mukava seurailla kaikenlaisia tilanteita siellä. Keväällä, kun aurinko paistaa niin on lämmin ja talven tuiskut unohtuu.”

Tero Mustonen
Kirjoittaja on Kesälahden kalasataman puheenjohtaja ja Esa Rahusen pitkäaikainen ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?