Muistot    |   Kuolleet

Lena von Martens

Kansainvälistäuraa tehnyt näyttelijä ja malli Lena von Martens (o.s. Ressler) kuoli 16. joulukuuta 2015 Liperissä 75-vuotiaana pitkään sairastettuaan. Hän oli syntynyt 15. tammikuuta 1940 Helsingissä. Voitto Elokuva-Aitta-lehden Suomen kaunein tyttö -kilpailussa nosti Lena Resslerin valokuvamalliksi ja pikku rooleihin Aarne Tarkaksen elokuvissa Vatsa sisään, rinta ulos! (1959), Opettajatar seikkailee (1960) ja Nina ja Erik (1960).

Näyttelijä Lena von Martens s. 15.01.1940 k. 16.12.2015

Kansainvälistäuraa tehnyt näyttelijä ja malli Lena von Martens (o.s. Ressler) kuoli 16. joulukuuta 2015 Liperissä 75-vuotiaana pitkään sairastettuaan. Hän oli syntynyt 15. tammikuuta 1940 Helsingissä.

Voitto Elokuva-Aitta-lehden Suomen kaunein tyttö -kilpailussa nosti Lena Resslerin valokuvamalliksi ja pikku rooleihin Aarne Tarkaksen elokuvissa Vatsa sisään, rinta ulos! (1959), Opettajatar seikkailee (1960) ja Nina ja Erik (1960). Vuonna 1959 Lena Ressler meni naimisiin kirjailija Peter von Martensin kanssa. Pariskunta muutti ulkomaille, Teneriffan ja Pariisin kautta Roomaan.

Lenavon Martens jatkoi uraansa mallina ja näyttelijänä. Ranskassa hän esitti natsityttöä Roger Vadimin elokuvassa Hyve ja pahe (1962), jossa de Saden asetelmat siirrettiin miehityksen aikaan. Päärooleissa olivat Annie Girardot ja Catherine Deneuve.

Suurimman maineensa Lena von Martens saavutti Italiassa. Hän näytteli muun muassa Anthony Mannin Rooman valtakunnan tuhossa (1964), joka oli lastattu tähdillä: Sophia Loren, Alec Guinness, James Mason ja Omar Sharif.

Rooleja pienissä italialaisissa elokuvissa kertyi runsaasti. Yksi harvoista Suomeen saakka päätyneistä oli neljän ohjaajan episodielokuva Eevan temput – eli miten mies vietellään (1964). Tunnetuin Lena von Martensia ohjannut italialainen lienee Lucio Fulci, jonka rikoskomediassa Come svaligiammo la banca d’Italia (1966) hän esiintyi.

MallinaLena von Martens poseerasi muun muassa Italian Playboyssa. Hänellä oli ainakin yksi rooli myös fotonovellassa eli valokuvilla toteutetussa sarjakuvassa, jotka olivat Italiassa suosittuja. Italian Wikipediassa Lena von Martensilla on oma hakusana.

Suomessakin Lena von Martens nähtiin ainakin Apu-lehden kannessa vuonna 1966. Ura alkoi kuitenkin hiipua. Hän erosi ja meni uudelleen naimisiin. Uusi mies oli Mafian pikkurikollinen ja painosti vaimonsa maksetuksi seuralaiseksi. Lopulta mies joutui vankilaan. Lena von Martens asui pari vuotta Tunisiassa ja palasi lopulta Suomeen vuonna 1980.

Kotimaassa hän solmi pian kolmannen avioliiton, joka kesti loppuelämän. Pari vietti rauhallista elämää Liperissä. Viimeisen kerran Lena von Martens esiintyi julkisuudessa Perussuomalaisten ehdokkaana vuoden 2000 kunnallisvaaleissa.

Harri Römpötti

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet